вівторок, 27 вересня 2016 р.

Вчора відбулася визначна подія в історії обох наших народів: в понеділок, 26 вересня група депутатів парламенту Держави Ізраїль вперше в історії відвідала Національний музей «Меморіал жертв Голодомору».





Зустріч відбулася за ініціативи та при підтримці Почесного консульства Держави Ізраїль в Західному регіоні України.

Цей історичний візит очолила віце-спікер ізраїльського парламенту, голова депутатської групи дружби Ізраїль - Україна пані Талі Плосков. На власні очі ізраїльські депутати змогли побачити докази геноциду українського народу. Кульмінацією події стало вручення членам ізраїльського парламенту доказів Голодомору 1932-1933 р.р. як геноциду українського народу. Депутатам були передані папки з матеріалами розсекречених документів СБУ, витяги з кримінальної справи «Голодомор-геноцид», що демонструють факти злочинів Радянської влади проти українців.

Хочу підкреслити, що візит офіційної ізраїльської делегації для ознайомлення з фактами про Голодомор відбувається вперше в історії. На мою думку те, що ізраїльські парламентарі висловили бажання більше дізнатися про ці страшні події в історії України, яскраво демонструє глибоке розуміння Ізраїлем трагедії українського народу.

За словами пані Плосков, члени делегації були просто вражені побаченим: «Дуже важко віднайти слова після того, що ми побачили тут. Нам залишається лише шкодувати про факти, які ми побачили, особливо відкриваючи книги с тисячами імен людей, яких сьогодні вже немає».

Звичайно, ізраїльтяни добре розуміють, що таке геноцид: протягом страшних років Голокосту, було знищено більше 6 мільйонів євреїв і тільки тому, що вони народилися євреями. Так само і в роки страшного штучного голоду на родючих землях України, було знищено ціле покоління закатованих та ненароджених українців. За оцінками спеціалістів, ця цифра складає від 7 до 10 мільйонів людей. Ось чому обидва наших народи так добре можуть зрозуміти цінність свободи, незалежності власної держави та цінність кожного людського життя. Як і десятки років тому, сьогодні ізраїльтяни і українці знову виборюють свою незалежність і право самим вирішувати свою долю. Але сьогодні ми не жертви, в наших руках зброя і ми здатні дати відсіч ворогу.

Я хочу подякувати поважній делегації ізраїльського Кнессету за ініціативу і готовність до діалогу на такі важливі теми. Я дуже хочу, щоб такі страшні слова, як Голокост, як Голодомор залишилися тільки в підручниках історії і над Ізраїлем і Україною завжди було мирне небо.

Немає коментарів:

Дописати коментар