вівторок, 20 вересня 2016 р.

«Немає лиха без добра» - так оптимістично говорять українці про безвихідну ситуацію.


Війна не виняток: за останні пару років в Україні виникла військова медицина, відродилася армія, волонтерський рух, активізувалася партнерська підтримка України на міжнародній арені. Як показує досвід Ізраїлю, який вже багато десятків років перебуває в стані війни, такі важкі історичні періоди можуть стати хорошим поштовхом для розвитку науки, техніки, допоможуть структурувати армію і вивести на новий рівень роботу спецслужб.

Прикладом такого розвитку є спеціальний підрозділ ізраїльської армії, який називають «Літаючі кішки». Бійці цього загону спецназу виконують особливу місію: солдати підрозділу діють в глибокому тилу ворога, проте їх метою є не нанесення шкоди супротивнику, а порятунок життя бійців. Особливістю армії Ізраїлю є те, що солдата не залишають на полі бою, де б це саме горезвісне поле бою не знаходилося. І не тільки поранених, але навіть і убитих: залишати тіла, а вже тим більше живих бійців для ЦАХАЛу справжній форс-мажор. Підрозділ 669 - а така його офіційна назва - займається пошуком і порятунком льотчиків, чиї літаки були збиті в глибокому ворожому тилу. Сюди вербують найкращих військових медиків, найкращих пілотів вертольотів і найкращих слідопитів. За деякими параметрами (наприклад, за коефіцієнтом здоров'я) вимоги в Підрозділі 669 вищі, ніж у будь-якому іншому ізраїльському спецназі.

Його історія почалася в 1974 році після війни Судного дня: тоді ізраїльська авіація зазнала серйозних втрат і піхота не могла евакуювати льотчиків. Саме тоді було сформовано спецпідрозділ авіаційних рятувальників, що складався з десантників і військових медиків. Загін отримав номер 669: за однією з версій, дві шістки символізують два ока, які відмінно бачать, дев'ятка - число котячих життів. На івриті кішка - «хатуль», позивний бійців підрозділу 669 - «хатулім», а його емблемою стала зеленоока кішка з чорними крилами.

На самому початку до складу підрозділу увійшли всього 12 солдатів і офіцерів, яким було дано необмежене право створювати і випробовувати абсолютно нові методи і технології порятунку людського життя в ситуаціях, коли здавалося б немає ніяких шансів на порятунок. Зараз, як і в 74-му році, бійці підрозділу проходять посилену підготовку в десантуванні з парашутами, скелелазанні, підводному плаванні з аквалангами, наданні медичної допомоги, у веденні бойових дій в тилу ворога.

За свою історію підрозділ 669 взяв участь в численних війнах. Більшість бойових операцій підрозділу 669 залишаються засекреченими.

Протягом всього періоду існування мета бійців підрозділу 669 залишається незмінною: вилетіти в тил ворога і врятувати поранених солдатів, які опинилися там. Будь-яка помилка може коштувати життя як поранених, так і самих солдатів-рятувальників, тому бійці приймають рішення миттєво. Підрозділ 669 по праву належить до числа елітних спецназів ЦАХАЛу: відбір бійців в нього жорсткий і вимагає високої фізичної та моральної підготовки. Основним критерієм при відборі кандидатів є здатність холоднокровно діяти в екстремальній ситуації.

За 18 років бойових дій (1982- 2000), до повного виходу Ізраїлю з Лівану, підрозділ 669 втратив в Лівані всього двох бійців, шестеро осіб з числа льотних екіпажів (включаючи лікарів) і два вертольоти. Зате кількість врятованих життів - військових і цивільних - за цей час обчислюється тисячами.

Немає коментарів:

Дописати коментар