вівторок, 17 листопада 2015 р.

Боротьба зі світовим тероризмом та допомога біженцям – підсумки G20


Вчора в Анталії закінчився саміт «Великої двадцятки». Лідери світових держав говорили про посилення боротьби зі світовим тероризмом, незворотності наземної операції в Сирії, потепліня у відносинах з Москвою, а також зростаючу проблему біженців. Питання України, на фоні терактів в Парижі, відійшло на другий план.

Думаю, що основним із досягнень зустрічі G20 можна вважати спільну заяву країн-учасників, в якій підкреслюється, що тероризм не може асоціюватися з конкретною релігією, національністю чи етнічною групою. Події в Парижі, де терористами виявилися громадяни Франції, підтверджують це.

Згідно даних «Глобального рейтингу тероризму», кількість постраждалих від тероризму в усьому світі за останній рік зросла на 80%. В Ізраїлі лише за останній місяць було здійснено більше 600 (!!) терактів, в яких загинули 11 ізраїльтян. В Україні з новою силою відбувається ескалація конфлікту на Донбасі.

Сьогодні божевільні фанатики, як і сотні років тому, намагаються розділити світ на своїх та чужих, коли «правильних» визначають за кольором шкіри, приналежності до церкви, ідеології та країні проживання. Як первісні дикуни з дрючками, аргументами в своїй боротьбі вони вибрали бомби, кулі та насилля.

У нашому світі тероризм вийшов за рамки конкретної держави чи народу. Сьогодні окремі країни найчастіше вже не в змозі впоратися із загрозою тероризму на 100%. Вони лише змушені відбивати постійні атаки.

Нещодавні масові терористичні атаки в Парижі, погрози з боку бойовиків ІДІЛ щодо атак на Вашингтон черговий раз підтверджують, що лише об’єднавши зусилля, можливо протидіяти злу терору. Виявилося, що навіть в самому центрі Європи, в місті, яке є символом любові та краси для всього світу, не можна відчувати себе захищеним.

У своєму виступі на саміті G20 американський лідер Барак Обама поставив риторичне питання главам арабських країн: «Як так трапилось, що ісламський екстремізм зумів пустити там корені?» Дійсно, чому молоде покоління проявляє все більше ненависті та нетерпимості?

Заява лідерів «Великої двадцятки» дуже важлива саме зараз. Сьогодні об’єктами насилля з боку терористів стають не ізраїльтяни, українці чи французи. Атакам вбивць піддається людство в цілому. А це означає, що лише об’єднавшись проти цього глобального зла ми зуміємо захиститися та зберегти наш світ та наші життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар