вівторок, 10 листопада 2015 р.

Сьогодні мій пост про сучасні види загрози та захисту від них. Мова піде про кібербезпеку, лідером в якій є Ізраїль.


Поступово все наше життя оцифровується: в комп’ютері ми зберігаємо сімейні фото, листування з рідними, інформація будь-якого підприємства давно вже з амбарної книги та гори паперу була перетворена в акуратну коробочку з набором кнопок.

Проте разом з тим, з’явилися і нові види злочинів: хакери зламують банківські системи, сайти великих корпорацій, крадуть інформацію та гроші в необмежених розмірах, проникають в оборонні системи. Все це приносить значний збиток економіці різних країн та стає серйозною загрозою для безпеки.

Така серйозна необхідність захищати державу від нескінчених атак, вплинула на появу великої кількості різноманітних захисних технологій в Ізраїлі.

За минулий рік Ізраїль здійснив різкий технологічний стрибок. За даними Національного бюро щодо кібербезпеки Ізраїлю, 10% від об’єму всіх світових технологій в даній області припадає на компанії, які були створенні в Ізраїлі. Тільки в минулому році кількість проданого програмного забезпечення ізраїльських фахівців перевищила 60 млрд. доларів.

Визнанням найвищого рівня надійності ізраїльських технологій стало рішення міжнародної корпорації «Майкрософт», яка прагне зосередити в своїх центрах в Хайфі та Герцлії всю діяльність компанії в сфері кібербезпеки. За останній рік компанія придбала п’ять ізраїльських стартапів, які займаються розробками в цій галузі.

Крім того, за версією агентства Bloomberg Ізраїль посів п’яте місце в черговому рейтингу передових інноваційних країн, випередивши такі країни як США, Швецію, Сінгапур, Францію та Великобританію.

На сьогоднішній день в інфраструктуру сфери кіберпезпеки в Ізраїлі входять близько двох сотень компаній. В Ізраїлі створені програми технологічних інкубаторів, підтримки компаній в наукових дослідженнях. Все це і призводить до того, що сьогодні Ізраїль є світовим лідером в сфері hi-tech.

В 2015 році Україна також зробила вагомий крок в IT- безпеці нашої країни: в квітні МВС України та компанія «Майкрософт» уклали угоду про співробітництво в сфері кібербезпеки. В перспективі – співробітництво в рамках програми оперативної та технічної підтримки найвищого класу Microsoft Premier Support, а також підписання Міністерством Угоди про співробітництво з питань безпеки.

Сьогодні Ізраїль готовий активно інвестувати в розвиток високих технологій в Україні. Проте, хто захоче ризикувати, вкладаючи власний капітал в країну, з високим рівнем корупції, де не має чітких правил ведення бізнесу, а особисті зв’язки важливіші ніж закони? Чи не час нашим політикам (а це означає і олігархам) замислитися про стабільний розвиток держави, тим більше, що Україна має все необхідне для цього. Головне – не заважати.

Немає коментарів:

Дописати коментар