пʼятниця, 13 листопада 2015 р.

У суботу у Вашингтоні відбулася урочиста церемонія відкриття меморіалу пам'яті жертвам Голодомору 1932-1933 рр.


Вважаю дуже символічним те, що подібний меморіал відкривається саме зараз, коли український народ знову відстоює право на власне існування. США, як стратегічний партнер, не раз підтримували Україну, висловлювали солідарність в її боротьбі за незалежність і свободу.

Меморіал побудовано спільними зусиллями уряду України та американською українською діаспорою в пам'ять про мільйони українців, які загинули в результаті голоду.

Меморіал був встановлений на Капітолійському пагорбі в безпосередній близькості з комплексом будівель Конгресу США на площі Колумба перед найбільшим залізничним вокзалом американської столиці Union Station.

На відкриття та освячення пам'ятника приїхали тисячі українців з різних штатів, а також американці українського походження. Участь у відкритті також взяла дружина президента Марина Порошенко, американські сенатори та представники дипломатичного корпусу, а також духовні, культурні та громадські діячі.

Монумент являє собою бронзову плиту, встановлену на кам'яній основі, на якій зображено поле з пшеничних колосків. Вони символізують мільйони життів, знищених під час штучного голоду. У конкурсі перемогла ідея меморіалу американки українського походження Лариси Курилас.

Президент Петро Порошенко з нагоди відкриття пам'ятника звернувся до учасників церемонії в відеозверненні.

Також під час церемонії транслювалося відеозвернення Президента США Барака Обами, зачитувалися звернення колишнього Президента США Джорджа Буша, кандидата в Президенти, колишнього держсекретаря США Хілларі Клінтон, конгресменів і сенаторів.

США завжди висловлювали солідарність з Україною в її прагненні до демократичних цілей. Відкриття меморіалу черговий раз демонструє, що Сполучені Штати і Україна поділяють однакові цінності. Американці, як і українці, розуміють, що найцінніше - це людське життя. Сьогодні українці знову занадто близько зіткнулися з необхідністю захищати себе. Тому подібну демонстрацію підтримки з боку наших союзників не можна переоцінити.

Я солідарний зі словами Марини Порошенко, яка у своєму виступі сказала: «Ми поминаємо кожну душу, кожну жертву і кожного мученика. Цей пам'ятник - відродження нашої національної пам'яті. І мені б дуже хотілося, щоб цей постамент став застереженням злочинів проти людства і людяності в усьому світі».











Немає коментарів:

Дописати коментар