понеділок, 16 листопада 2015 р.

Євросоюз створив комітет протидії російській пропаганді



У сучасному світі складно уявити життя без інформації, без засобів зв’язку, без телефону, а телебачення та соціальні мережі іноді навіть кидають виклик реальному світові. Тисячі людей кожного дня поспішають донести в наш дім інформацію про погоду, курс національної валюти чи зміни в державній політиці. Сьогодні День працівників телебачення, радіо та зв’язку.

Думаю, їхню роботу переоцінити дуже важко. «Хто володіє інформацією, той володіє світом» - це гасло давно відоме всім. Цифрові канали комунікації поширюють інформацію в режимі реального часу і по всьому світу за долі секунди. Добре це чи погано? Адже саме ЗМІ багато в чому формують свідомість кожної людини будь-якої розвинутої країни. Оперативно дізнатися новини чи навчатися онлайн – це чудово. Проте є також інша сторона медалі – інформація, яка потрапила в руки «не тих» людей стає могутньою зброєю.

Всі ми спостерігаємо як події, що відбуваються в Україні, «відеозмінюються» після вмілої обробки в руках певних «журналістів». І ось перед очима розп’яті діти, немовлята, фаршировані снігурами та інші картинки, які яскраво створені сучасними технологіями. Так яскраво, що люди щиро в це вірять.

В такі моменти я згадую період холодної війни. В той період будь-яка думка напряму залежала від рядків газет та голосу диктора. Час циклічний? Так, напевно, тому що сьогодні відбувається все теж саме. Сучасний світ знову намагається розділитися на декілька протилежних таборів, звинувачуючи один одного в усіх гріхах. Важко зрозуміти, де ж правда.

Сьогодні Євросоюз створює структуру, основною метою якої буде викриття неправдивої інформації російських ЗМІ. Оглядом дезінформації займеться команда добровольців, яка отримала назву EU Task Forces. До групи ввійде більше 300 фахівців з 30 країн. Ця багатонаціональна команда має на меті продемонструвати європейцям обсяг дезінформації російських ЗМІ, який вони отримують кожного дня.

Нагадаю, що бюджет пропагандиського гіганта Russia Today в декілька разів перевищую бюджет комерційного ВВС. З такою машиною сперечатися важко, але необхідно.

Сучасна людина, як і її пращури, продовжує жити у полоні міфів та казок. Чи можемо ми відрізнити реальність від брехні? Шлях один – жити за совістю, завжди залишатися людиною, керуватися моральними принципами, а не модою та загальними настроями.

Немає коментарів:

Дописати коментар