пʼятниця, 20 листопада 2015 р.

Друзі, сьогодні хочу поділитися з вами деякими думками про охорону здоров'я матері та дитини.


У сучасній Україні, коли всі ресурси держави спрямовані на підтримку знесиленої економіки і захист своєї території, ми не можемо забувати про найважливіше - здоров'я наших дітей. Майбутнє покоління - це майбутнє нації. Вважаю, що охорона здоров'я майбутніх матерів повинна стати пріоритетом державної політики.

Зараз Україна перебуває в стані як економічної, так і демографічної кризи. Населення країни стрімко старіє, а це тягне за собою ще більшу кризу в економічному розвитку. Слабка державна підтримка соціальних сфер фактично сприяє цьому процесу. Якщо вчасно не зупинитися, то за прогнозами ООН до 2050 року кількість населення України скоротиться до 34 мільйонів чоловік. Україну можна буде назвати вимираючої країною, країною пенсіонерів?

Як повідомив Президент Петро Порошенко, виступаючи у вересні на Саміті сталого розвитку ООН, за останні 15 років в рамках програми Цілей розвитку тисячоліття Україна майже вдвічі знизила рівень дитячої смертності та змогла покращити охорону здоров'я матері. Однак, ці показники, через події на Сході країни, знову падають. Рівень материнської смертності у нас залишається одним з найвищих у Європі.

За інформацією Дитячого фонду ЮНІСЕФ, смертність вагітних жінок і породіль в Ізраїлі - одна з найнижчих у світі. Єврейська держава разом із ще кількома країнами знаходиться на третьому місці в міжнародному рейтингу. З 1990 року смертність вагітних і породіль в Ізраїлі скоротилася на 54,5%.

Крім Ізраїлю в топ країн, де породіллі можуть почувати себе в безпеці, увійшли також Ісландія, Швеція, Греція та Польща.

Які причини таких високих показників? На що повинні звернути увагу чиновники МОЗ в Україні? Відповідь проста і складна одночасно: рівень медицини в Ізраїлі є одним з кращих в світі, держава постійно збільшує кількість медустанов, які стежать за здоров'ям матері та дитини.

Зрозуміло, що дуже важко забезпечити сталий розвиток медицини там, де йдуть бойові дії. Однак, приклад Ізраїлю в даному випадку є показовим. За роки перманентної агресії з боку сусідів, він не тільки зміг підняти рівень економіки, а й створити для своїх громадян одну з найкращих у світі систем охорони здоров'я. А це, безсумнівно, є запорукою існування нації і самої держави в майбутньому.

У своїх постах я часто говорю, що українським чиновникам є чому повчитися у ізраїльських колег. Тема охорони здоров'я матері та дитини не виняток.

Немає коментарів:

Дописати коментар