четвер, 12 листопада 2015 р.

Підготовка до проведення 75-річчя трагедії Бабиного Яру



11 листопада в Будинку уряду відбулося друге засідання Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів, присвячених 75-ій річниці трагедії Бабиного Яру. У засіданні взяли участь співголови оргкомітету Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і голова Адміністрації президента Борис Ложкін, члени уряду, представники українських та міжнародних єврейських організацій, науковці, політики, громадські діячі, представники культурних відомств, духовенства, народні депутати.

Як Почесний Консул Ізраїлю, я також був запрошений для роботи в комітеті.

Дуже приємно констатувати той факт, що вже за підсумками першого засідання є результати - у Бабиному Яру встановлена ​​система охорони і відеоспостереження, яка дозволить припинити акти вандалізму, що постійно здійснюються над монументами. Це вкрай важливий і потрібний крок, тому що тільки за останній рік пам'ятник Мінори було осквернено більше 6 разів.

На вчорашньому засіданні комітету обговорювалися питання підготовки майбутнього заходу, створення фінансового фонду і тематичної символіки. Планується провести конкурс серед архітектурних бюро, у тому числі іноземних, із створення пам'ятного меморіалу, подібного до знаменитого Яд ва-Шема в Єрусалимі. Для реалізації цієї ініціативи буде проведена конференція меценатів, готових спонсорувати створення подібного монумента.

Також було внесено пропозицію створити в парковому комплексі «Бабин Яр» алею праведників, де буде вшановано пам'ять не тільки українців, які рятували євреїв, а й партизанів, підпільників, циган, військовополонених - всіх тих, хто прийняв смерть від нацистських катів.

Потрібно сказати, що в Бабиному Яру досі немає експозиції про трагедію. Планується, що будівлю на Мельникова 48 буде виділено під музей Бабиного Яру, де подібна експозиція буде завжди відкрита до відвідування для киян та гостей столиці.

Бабин Яр - місце сакральне. Це перший прецедент в історії, коли більше 150 000 представників однієї національності були просто знищені. Тільки за те, що вони євреї. Ми повинні шанувати, охороняти і берегти місце останнього подиху невинно вбитих.

Цю криваву статистику потрібно передавати з покоління в покоління, пояснювати, розповідати і показувати, змушувати зрозуміти і відчути весь страх і жах скоєного, щоб ніколи і нікому не спало на думку повторювати подібне.

12 серпня 2015 Президент Петро Порошенко підписав указ «Про заходи у зв'язку з 75-ю річницею Бабиного Яру», яким і було створено Організаційний комітет з підготовки та проведення урочистого заходу у вересні 2016. Вже сьогодні на цей захід планується запросити Канцлера Німеччини Ангелу Меркель і прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху, глав інших європейських держав, відомих публічних діячів, представників культури та бізнесу.

Україна повинна підготуватися до проведення цієї події належним чином і показати всьому світові, що ми знаємо, пам'ятаємо і шануємо свою історію.

Немає коментарів:

Дописати коментар