понеділок, 9 листопада 2015 р.

Сьогодні українці відзначають День української писемності та мови.


Кожна людина усвідомлює себе через слово. Саме за допомогою мови людина усвідомлює себе, пізнає світ, інших людей, може спілкуватися. Можна сказати, що мова робить нас людьми.

Для України питання рідної мови завжди було тісно пов’язане із само ідентифікацією. Існування українців як нації багато в чому залежало саме від збереження своєї мови. Завдяки мові,  звичаям, культурі українці зуміли зберегти свою ментальність, не змішатися і не асимілюватися з іншими народами. Протягом багатьох років існування українських земель у складі різних імперій та держав, не дивлячись на заборони та гоніння, українці змогли зберегти свою мову, свою душу.

Сьогодні ми особливо гостро розуміємо значення рідної мови. В сучасній Україні українська мова як і раніше є не просто засобом спілкування, але й також символом існування власне  української держави, її  права на незалежність, визнання її суверенності.

Це свято було встановлене Наказом Президента України ще в 1997 році. Воно відзначається кожного року на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники  вважають, що саме з преподобного Нестора – літописця і розпочинається писемна українська мова. Сьогодні українська мова отримала новий виток розвитку – українською говорять майже 45 мільйонів людей на усіх континентах Землі, вона входить в двадцятку  найпоширеніших мов планети.

Як сказав відомий український вчений, мовознавець Іван Огієнко, «мова – це душа кожної нації, її святиня, її  найцінніше багатство». Давайте оберігати та любити те, що робить нас людьми – рідну мову!


Немає коментарів:

Дописати коментар