четвер, 26 листопада 2015 р.

Друзі, сьогодні знову хочу повернутися до теми вищої освіти.


Робота Почесного консула направлена, в тому числі, і на розвиток взаємовідносин у сфері освіти між Україною та Ізраїлем.

Я завжди говорив, що люди – це основне джерело процвітання будь-якої країни. І від того, як держава підтримає освіту, напряму залежить економічний добробут та соціальне благополуччя суспільства в цілому. Сьогодні вища та спеціальна освіта набуває все більшого значення. Для успішного розвитку професіонал повинен мати не лише загальні знання, але й вузькоспеціалізовані. Кібернетику, біоніку та генетику не вивчиш самостійно.

Сьогодні Ізраїль виділяє величезні кошти на освіту – трохи менше 10% ВВП, чого не знайдеш в інших державах. За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD), Ізраїль займає одне з перших місць у світі за кількістю громадян з вищою освітою. В 2014 році 57% ізраїльтян здобули академічну ступінь. Незважаючи на глобальну економічну кризу, уряд Ізраїлю продовжує збільшувати фінансування своїх вузів.

Згідно з дослідженням ООН, Ізраїль має найвищий рівень грамотності серед країн регіону, а ізраїльські вузи вважаються одними з лідерів в галузі викладання інформаційних технологій. Крім того, країна посідає перше місце в світі за кількістю наукових публікацій на душу населення.

Чим може похвалитися Україна? Тут, швидше, можна скласти анти-рейтинг. Не так давно наша країна приєдналася до Болонської системи навчання. Але чи змінилося щось в дійсності?

Україна дуже пишається тим, що велика кількість випускників шкіл мають вищу освіту. Але при цьому, диплом про вищу освіту часто стає чимось на зразок довідки про закінчення середньої школи: реальний рівень знань випускника ніяк не залежить ні від вузу, ні від оцінок, які можна побачити в атестаті. Нещодавно в інтерв'ю один з українських високопосадовців, на запитання журналіста про те, навіщо Україні стільки фахівців-інженерів, якщо їм ніде працювати, відповів, що держава не зобов'язана займатися їх працевлаштуванням. Тепер, згідно з новими правилами, ці функції має виконувати ВНЗ, який взяв студента на навчання.

Дозволю собі також нагадати, що зовсім недавно Кабмін запропонував Верховній Раді знизити витрати на освіту в країні, пояснюючи це важким економічним становищем у країні. Які перспективи чекають Україну при такому підході до системи освіти? Не хотілося б бути песимістом, але факти річ уперта.

Однак сьогодні українські молоді люди мають можливість здобувати освіту в Ізраїлі. Культурний центр під патронатом Почесного консульства регулярно проводить спеціальні семінари, на яких молоді люди можуть дізнатися про особливості системи вищої освіти в Ізраїлі, можливості отримання гранту на навчання, а також про субсидовані програми і проекти провідних ізраїльських вузів.

Я, як Почесний консул Ізраїлю, і далі буду докладати зусиль для консолідації культурних і освітніх зв'язків між нашими країнами. Майбутнє наших дітей залежить від нашого сьогоднішнього вибору.

Немає коментарів:

Дописати коментар