неділя, 8 листопада 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. У моєму сьогоднішньому пості я хочу розповісти вам про важливість підтримки, про взаємовиручку, толерантність та культурну пам'ять.


Вчора у Львові завершилася велика конференція «Лімуд» в Україні - організації, яка допомагає передавати традиції єврейської культури від покоління до покоління.
«Лімуд» - це структура, яка знайомить євреїв, які проживають за межами Ізраїлю, з рідною культурою, а також розповідає про традиції єврейського народу всьому світу. Можна сказати, що «Лімуд» зараз є рупором єврейської культури.

Конференція, яка пройшла у Львові, зібрала разом провідних представників культури, мистецтва, науковців, журналістів, бізнесменів, громадських і політичних діячів.

Конференцію відвідали Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Елі Бєлоцерковські, письменник, драматург Олександр Володарський, художник Олександр Ройтбурд, шоумен, радіоведучий, автор Дмитро Чекалкін та інші відомі діячі.
Всі ці люди змогли передати свої знання, досвід і поділитися ідеями з молодими людьми з усієї України.

Історія «Лімуду» налічує не одне десятиліття. З компанії однодумців з'явилася організація, що об'єднала тисячі людей по всьому світу. Сьогодні в більш ніж 40 країнах світу проводяться заходи, покликані об'єднати єврейський народ. Завдяки програмам «Лімуд» молодь отримала унікальний майданчик для обміну ідеями та досвідом у різних сферах соціального, суспільного та культурного життя.

Сучасна історія України та Ізраїлю тісно пов'язані. В Ізраїлі проживає понад 400 000 вихідців з України.

Ізраїль протягом тисячоліть зберігав свою культурну спадщину. Євреї, незважаючи на багатовікові гоніння, зуміли пронести історичну та культурну пам'ять свого народу через століття, не змінивши її. Тепер, знову здобувши свою державу, ізраїльський народ збирає своїх братів по всьому світу, дбайливо оберігає свої багаті традиції.

Україна, на своєму шляху до незалежності, також не один раз була на межі знищення. Не один режим намагався стерти з лиця землі українську культуру, переписати історію. Проте українці також зберегли свої традиції, зуміли донести нащадкам всю красу і самобутність українського народу.

Вважаю, що робота «Лімуду» важлива сьогодні як ніколи, бо саме через збереження традицій і культури, через передачу знань живе і розвивається нація.

Завершенням вечора і всієї Конференції став концерт відомого російського музиканта, поета, співака, композитора і творця проекту «Ідиш джаз» Андрія Макаревича. У сучасному світі лише деякі наважуються говорити правду, жити згідно власних переконань, а не догоджаючи системі. Андрій Макаревич не боїться і не відступає від власних моральних переконань. Як кажуть, друзі пізнаються в біді.

У своєму зверненні до Великого Артиста, я підкреслив, що українці високо цінують його підтримку та участь у житті України.

Я вірю, що тільки якщо до кінця залишатися людьми, не відступати від своїх принципів, «світ зможе прогнутися під нас».

Немає коментарів:

Дописати коментар