середа, 4 листопада 2015 р.

Олег Вишняков - Україна і Ізраїль. Здоров’я українців – жити чи не жити.

Сьогодні хочу поговорити про найцінніше, що може бути у кожної людини – її здоров’я.
Від того, наскільки ви здорові, залежить ваше сьогодення та майбутнє. Перш за все, завжди людині бажають бути здоровим. Решта, як кажуть, додасться!

Всім відомо, що в неблагополучних країнах, з низьким рівнем соціального та економічного розвитку, люди живуть недовго. В умовах, коли смертність перевищує народжуваність, нація старіє та повільно вимирає…

Саме такі процеси зараз відбуваються в Україні. Недостатнє державне фінансування привело багато медичних закладів до цілковитого занепаду. З кожним роком закривається все більше лікувальних установ, а це означає, що громадяни не можуть отримати навіть елементарне медичне обслуговування.

Все це призводить до того, що на сьогоднішній день середня тривалість життя в Україні не досягає навіть 70 років. Зрозуміло, що в такій ситуації питання здоров’я нації стає умовою її виживання.

В той же час в Ізраїлі тривалість життя в середньому складає близько 81,5 років. Згідно цього показника Ізраїль займає 6-е місце в світі. Ізраїль – це високорозвинена країна з високим рівнем життя. Система охорони здоров’я Ізраїлю вважається однією з найкращих  у світі. Більше 3 тисяч ізраїльтян перейшли столітній рубіж.

Основними факторами, які впливають на тривалість життя ізраїльтян,  є розвинута система медичного обслуговування, правильне збалансоване харчування та здоровий спосіб життя. Ізраїльтяни вживають мало алкоголю, їдять багато овочів, фруктів та морепродуктів. Саме тому за даними ООН та ВООЗ Ізраїль посідає 6-е місце серед найздоровіших країн світу.

У квітні цього року президент Петро Порошенко зробив заяву, що реформування галузі охорони здоров’я є одним із головних пріоритетів  розвитку країни. Результатом реформи повинно бути збільшення середньої тривалості життя громадян України. Начебто все правильно. Але при цьому політики всерйоз обговорюють можливість скасування допомоги при народженні дитини. І це в країні, де смертність перевищує народжуваність. Отримати безкоштовні медикаменти, якими, наприклад, повинні бути забезпечені онкохворі – це якщо не диво, то  подвиг. А щоб їх отримати доведеться обійти таку кількість інстанцій, кабінетів, зібрати документи, підписи, печатки, стільки разів посваритися та довести свою правоту, що можна і не дожити до моменту отримання цих ліків.

І це лише одна сота проблем, пов’язаних із системою охорони здоров’я. Звичайно, в дорогих приватних клініках  все чудово. Але скільком людям сьогодні все це по кишені? Скільки українців можуть сьогодні дозволити собі правильне здорове харчування? Замість фруктів та вітамінів – алкоголь та цигарки.

Мені дуже цікаво, коли в Україні розпочнуть щось робити для звичайного громадянина не тільки на словах?

Немає коментарів:

Дописати коментар