середа, 8 лютого 2017 р.

Друзі!



Сьогодні день народження відомого єврейського філософа Мартіна Бубера. Він був справжнім духовним лідером європейського єврейства, а походив із родини львівських книговидавців.

Народився Мартін у Відні у заможній єврейській родині. Та коли хлопцю було 3 роки, батьки розлучилися. Тато переїхав із сином до Львова, звідки був родом. У місті жили дідусь та бабуся Мартіна – Соломон та Адель. Соломон був банкіром, знаною людиною хасидської громади Львова. Саме він навчив онука івриту, відкрив у його душі любов до релігії. Пізніше Мартін Бубер у книзі «Мій шлях до хасидизму» напише, що завдяки діду усвідомив суть всіх людських релігій. Це спілкування, діалог з Богом, взаємини Я і Ти.

Коли Мартіну було 18, він вступив до Віденського університету. Після його закінчення, вчився у Цюріху, Лейпцигу та Берліні. У 20 років хлопця захопив сіонізм – рух за створення єврейської держави. Він був його активним учасником пліч-о-пліч з Теодором Герцлем, про якого я розповідав вам раніше. Мартін був редактором сіоністського тижневика «Де Вельт», а пізніше заснував власне видавництво «Юдішер Ферляґ», що випускало єврейські книги німецькою мовою.

У період між двома війнами Мартін Бубер викладав етику і філософію іудаїзму в університеті Франкфурта-на-Майні. Та коли гітлерівці прийшли до влади, був змушений утекти. Він переїхав спершу до Швейцарії, згодом – до Єрусалиму, де був професором на кафедрі соціології в Єрусалимському університеті. На початку шістдесятих отримав почесний титул першого президента Ізраїльської академії наук.

Колись у Мартіна Бубера запитали, чи згоден він з думкою Фройда, що сенс життя – це робота та кохання. Тоді він посміхнувся і сказав, що це правда, але він би додав іще дещо. «Сенс життя – це робота, кохання, віра та гумор». Саме у цій фразі знаходиться увесь сенс його життя та творчості.

Мартін Бубер за своє довге життя написав безліч праць. Найвідоміші – «Я і Ти», «Ґоґ і Маґоґ», «Райський сад хасидизму» та інші. Помер він у Єрусалимі у віці 87 років.



Немає коментарів:

Дописати коментар