неділя, 26 лютого 2017 р.

Друзі!


Сьогодні українці за давньою традицією відзначають Прощену неділю. Цього дня усі мають пригадати, кого вони образили, та вибачитися від щирого серця.

За християнським обрядом, постувати з гріхами на душі – не можна. Тому потрібно поговорити та сходити в гості до тих, кому ви заподіяли кривду, можливо, не бажаючи цього. А також бути готовими пробачити людей, які проситимуть прощення у вас, хоча це буває дуже нелегко.

Прощена неділя також символізує кінець зимових холодів і остаточний прихід весни. Тому цей день за традицією був святковим. Родини готували вареники з сиром, брали участь у масових гуляннях, танцювали та змагалися. Спалювали опудало Масниці, що символізує зиму.

Ритуальна вечеря Прощеної неділі називалася заговини. Це був останній щедрий стіл перед Великим постом, хоча вже не можна було їсти м’ясо та вживати алкогольні напої. Від цього дня переставали їсти молочні продукти, тож останніми у цей день наші пращури їли яйця.

Друзі! Дбайте про тих, кого любите і намагайтесь не засмучувати їх. Завжди просіть вибачення вчасно. Якщо ж ви не змогли – сьогодні гарна нагода це зробити.

Немає коментарів:

Дописати коментар