неділя, 5 лютого 2017 р.

Друзі!



Сьогодні я хочу розповісти вам цікаву історію життя чудового кравця, долю якого вирішив страшний випадок.

Максиміліан Грюнфельд народився у селі Павлово на Закарпатті 9 серпня 1928 року. Його дідусь був серйозною персоною – побудував синагогу, яку відвідували десятки місцевих родин. Але страшна біда ходила поруч. Одного дня до села прийшли нацисти, вони дали євреєм день на збори та відвезли вагонами спершу до Мукачева, а згодом – в Аушвіц-Біркенау.

Там Максиміліану пощастило, бо його не відправили до газової камери, як половину його родини. А ще, завдяки навичкам батька, їх обох зарахували у механіки. Та займатися цим хлопець так і не став – спершу прав нацистські сорочки. Одного разу, Мартін випадково порвав одну з них, за що його жорстоко побили. Власник сорочки кинув її в обличчя хлопцеві, але той не викинув її, а зберіг.

Чоловік, що працював поряд, навчив Грюнфельда зашивати одяг. Тоді він полагодив сорочку і почав вдягати її під робу. Хлопець відчув, що одяг має власну силу.

Після визволення з концтабору, кілька років Грюнфельд провів у Європі. Він намагався відшукати свою родину. Виявилося, що батька вбили за кілька місяців до звільнення, а долю сестри встановити не вдалося. Але він знайшов родичів у США, тому хлопець вирішив поїхати туди. Він змінив ім’я на «Мартін Грінфілд», влаштувався на швейну фабрику. Спершу був там прибиральником, згодом розносив тканини. Працелюбного хлопця відзначив власник компанії і вирішив навчити шити чоловічі костюми. Минуло небагато часу і Мартін став директором цієї фабрики.

Серед клієнтів, для яких фабрика шила та продовжує шити костюми, були найвідоміші люди Америки. Мартін одягав Дуайта Ейзенхауера, Біла Клінтона, Барака Обаму та Дональда Трампа. Навіть відомого мафіозі Меєра Ланскі! Та костюми від Мартіна – не дешеві. Один коштує понад дві тисячі доларів.

Грінфілд завжди жартував, що нацистська сорочка допомогла євреєві побудувати власну імперію. Друзі, мені здається, кожен з нас просто має уважніше ставитись до жартів долі. Хто знає, що нас може очікувати за ними?



Немає коментарів:

Дописати коментар