неділя, 12 лютого 2017 р.

Друзі!



Саме у цей день у 1901 році народився український письменник Іван Сенченко. Людина надзвичайно працьовита, але не вельми відома. І ми з вами маємо виправити цю несправедливість.

Він народився у селі Наталиному, у родині садівника. Його батько, не маючи землі, змушений був працювати чорноробом, хористом, садівником, крамарем, церковним регентом. Іван був здібним хлопцем, добре закінчив Костянтиноградське чотирикласне училище. Батько мріяв – син вчитиметься у гімназії, але так не сталося. Навчання було задорогим – аж 80 карбованців за рік! Тож Іван вчився в учительській семінарії.

Пізніше Іван Сенченко став вчителем у рідному селі, а згодом переїхав до Харкова. Любов до книжок переросла у роботу. Він працював продавцем у книгарні, бібліотекарем, учителем української мови у робітничому гуртку. Почав працювати і як журналіст – писав у різноманітні видання. Вступив до Харківського інституту народної освіти. Саме у студентські роки почав писати – спершу вірші, а згодом і оповідання. «Чорноземні сили» він вважав своїм першим серйозним прозовим твором. Сенченко багато читав, що не дивує, зважаючи на його роботу. Він любив Шевченка, Котляревського, Гоголя, Гейне, Бальзака та Сервантеса. Не дивно, що долучився до найвідоміших літературних організацій – «Плуг», «Гарт», а згодом і «ВАПЛІТЕ».

Іван Сенченко був не лише талановитою людино, а й визначним наставником для інших літераторів – Олександра Копиленка, Юрія Смолича та інших. Неодноразово друкував критичні статті про українських письменників, аби розпочати літературну дискусію.

Своїм вершинним твором вважав повість «Савка», у якій осмислив цінність життя навіть у його буденних проявах. Але справжнього визнання Сенченко так і не визнав. Все життя провів, пишучи – то за робочим столом, то за домашнім. Помер письменник у Києві, 9 листопада 1975 року, похований на Байковому кладовищі.

Друзі! Іван Сенченко був самобутнім українським автором, з творчістю якого ми з вами маємо познайомитись. Бо у ній – цікава та нетипова українська філософія, що подає звичайні образи героїв під іншим, неочікуваним кутом.

Немає коментарів:

Дописати коментар