понеділок, 13 лютого 2017 р.

Друзі!



Сьогодні минає 108 років від народження Віктора Іванова – українського кінорежисера, сценариста та письменника, автора таких чудових фільмів як «За двома зайцями», «Олекса Довбуш», «Шельменко-денщик» та інших.

Віктор Михайлович народився у Козятині у 1909 році, в родині військового фельдшера Михайла Спиридоновича та домогосподарки Тетяни Андріївни. Коли хлопцю було 10 років, тато помер, захворівши на холеру. Родина жила дуже бідно, Віктор почав працювати з 13 років – став розсильним. Потім вступив у ремісниче училище, згодом – вивчився на помічника машиніста. Закінчити підготовку Віктор мав у Московському інституті залізничного транспорту. Але обрав інший шлях, вступив у Всесоюзний державний інститут кінематографії, потрапив у майстерню режисера Сергія Ейзенштейна. Саме він сказав сакральну фразу: «А цей серйозний юнак, напевне, буде знімати комедії…».

Віктор був надзвичайно талановитим, любив писати та вигадувати історії, а ще майстерно грав у шахи. Коли розпочалася Друга світова війна, Віктор Михайлович пішов на фронт - став командиром взводу вогнеметників. Приймав участь у форсуванні Дніпра, був двічі поранений та важко контужений.

Але гумор у Віктора Іванова був у крові. Страшні події, які йому довелося пережити, він часто згадував жартома. Розповідав, що одного разу навіть бився з ворогом на території кіностудії Довженка.

Він дуже хотів влаштуватися туди на роботу після війни, але його не взяли. Тож кілька років Іванов був змушений повештатись іншими містами, працювати деінде художнім керівником, або ж просто лагодити апаратуру. Врешті Олександр Довженко особисто допоміг йому влаштуватися на студію у Києві.

Перший фільм Віктор Іванов зняв, коли йому було 47. Серед його фільмів – екранізації саме української класики для широкої аудиторії. «За двома зайцями» кінорежисер почав знімати у 1961 році. І, як це не дивно, у Іванова мало хто вірив. Мовляв, шедевр у його віці вже не зняти. Але він зумів створити фільм, який увійшов в історію кінематографу!

У роботі Віктор Іванов був вимогливим. Особливо до акторів. Найбільше прискіпувався до Маргарити Криниціної – виконавиці головної ролі. Мовляв, вона отримала це місце завдяки чоловіку, головному редактору кіностудії. На неї режисер часто гримав, та все ж – отримав бажаний результат. В оригіналі стрічка знята українською мовою. Згодом її дублювали російською. Але кілька років тому оригінальний запис вдалося знайти і тепер «За двома зайцями» рідною мовою можна легко подивитися онлайн.

За життя режисер не отримав жодного зиску з того, що зняв такий популярний фільм. Із родиною вони продовжували жити у гуртожитку, отримувати невелику зарплату. Державну премію України імені Олександра Довженка Іванов отримав вже посмертно. Помер кінорежисер за кілька місяців після виходу фільму «Снігове весілля» після тривалої хвороби.

Друзі, думаю, усі ми інколи думаємо, що вже занадто дорослі для того, аби змінити своє життя, або ж зробити щось монументальне. Але це неправда. І приклад Віктора Іванова доводить нам це. Творіть, експериментуйте, не бійтеся ризикувати!

Немає коментарів:

Дописати коментар