пʼятниця, 10 лютого 2017 р.

Друзі!



Сьогодні виповнюється 70 років відомому українському хоровому диригенту, Герою України Євгену Савчуку.

Він народився у 1947 році в селі Брусниця Чернівецької області. Навчався у Чернівецькому музичному училищі на диригентському факультеті. Пізніше закінчив Київську державну консерваторію по класу диригування. Дуже любив музику і ще під час навчання завжди брав участь у самодіяльності, працював з дитячими хорами, хорами інститутів та ПТУ.

Не дивно, що такого талановитого та активного чоловіка ще в студентські роки запросили працювати в Київський театр оперети. Згодом він став диригент-хормейстером Державного українського народного хору імені Верьовки. Разом із творчою діяльністю він займався педагогічною – був викладачем у Київській консерваторії. Нині це Національна музична академія України імені П. І. Чайковського, а Євген Герасимович – професор, що і досі працює у ній завідувачем кафедри хорового диригування.

Найбільше Євген Савчук відомий завдяки своїй роботі із хоровою капелою «Думка». Саме він зробив її по-справжньому величною. За три десятки років під його керівництвом «Думка» зробила вагомий внесок у розвиток національного мистецтва і стала одним з провідних хорових колективів світу. Більше того – капела пропагує традиції української хорової культури, презентує твори знаних класиків у сучасній інтерпретації. У доробку «Думки» - понад 100 концертних програм, з якими капела виступала по всьому світу. «Думка» та «Дударик» – єдині в Україні художні колективи, удостоєні звання лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Євгену Герасимовичу ми завдячуємо і появою різних конкурсів та фестивалів. У деяких він був організатором, в інших – ініціатором. Наприклад, це конкурси та фестивалі імені Миколи Леонтовича, імені Кирила Стеценка, «Співає Київ весняний» та інші.

Від щирого серця я вітаю Євгена Герасимовича з Днем народження! Дякую за його безцінний внесок у мистецький фонд України. Многая літа!

Немає коментарів:

Дописати коментар