субота, 11 лютого 2017 р.

Друзі!



Сьогодні євреї відзначають Ту бі-Шват, або ж Новий рік дерев. За легендою, коли Бог дарував людям Новий рік, дерева образились та почали заздрити. Тоді Господь дав подібне свято і їм. Період був обраний не випадково – саме зараз, у місяць «шват», дерева прокидаються від зимового сну.

Для євреїв дерева мають важливе значення – бо перші сіоністи саджали їх у Ізраїлі не лише для того, аби відновити землю, а й як символ зростання єврейського народу. І нині у Ту бі-Шват прийнято саджати дерева, бо це наближає людину до Бога. З цікавого – у тих регіонах, де на свято захолодно для посадки дерев, євреї саджають петрушку. Той, хто не може посадити рослину самостійно, жертвує гроші Єврейському національному фонду, що займається відновленням ізраїльського лісу.

На Ту бі-Шват є звичай – пити 4 келихи вина, причому змішаних – червоне та біле. А ще – їсти плоди у потрібній послідовності на знак зв’язку з Деревом Життя, що росло в Едемі. Першими їдять фрукти та плоди, що мають неїстівну оболонку та м’яку середину, наприклад банани чи грецькі горіхи. Наступні – плоди з м’якою оболонкою та кісточкою – виноград, фініки. Останні ті, що їдять повністю – ягоди.

До речі, через те, що Ту бі-Шват символізує відродження, відомі ізраїльські будівлі були закладені саме у цей день. Перші камені Єврейського університету заклали в Єрусалимі на Ту бі-Шват у 1918, Техніону у Хайфі – на свято у 1925, навіть Кнессет почали будувати на Ту бі-Шват – у 1949 році.

Друзі! Ту бі-Шват це не лише чудове свято та міцна традиція. Це день, що возвеличує екологію та захист навколишнього середовища. Ми повинні оберігати не лише свою землю, а й усю планету від забруднення. Тільки коли кожен піклуватиметься про природу, нам вдасться її врятувати.

Немає коментарів:

Дописати коментар