середа, 15 лютого 2017 р.

Друзі!



Сьогодні українці святкують останнє велике свято зими – Стрітення. У народі його ще називали Громницями, або Зимобором.

Стрітення відзначають на сороковий день після Різдва Христового. Саме у цей день Ісуса принесли в Єрусалимський храм, аби посвятити Богу. В храмі його зустрів старець Симеон, який за переказами чекав на Месію 350 років. Саме він упізнав у дитині Спасителя. Він узяв Ісуса на руки (тому Симеона називають Богоприїмцем) і передрік, що в цій дитині – спасіння всіх народів. Саме ця зустріч лягла в основу свята.

Українці називали цей день Зимобором, бо здавна вважалося, що сьогодні зима зустрічається з весною. Якщо надвечір на Стрітення теплішало, це означало, що весна перемогла. Крім цього, дізнавалися, чи буде врожай: на ніч виставляли тарілку з зерном на двір. Якщо ранком на ньому з’являлася роса – тоді буде врожай, а нема роси – не матимуть й врожаю. До речі, селяни на Стрітення зазвичай не працювали. Святили воду та свічки. Останні, якщо їх посвятити цього дня, називали «громницями». Потім їх запалювали, аби вберегти домівку від грому, а також, щоб весняна повінь не пошкодила посіви і щоб мороз дерев не побив. Тому Стрітення у народі називали ще й Громницями.

Освяченою на Стрітення водою лікували різні хвороби. А ще нею батьки благословляли синів, що йшли на війну, або просто вирушали у довгу подорож.

Друзі! Нехай сьогодні тепло переможе, якщо не у погоді, то точно в наших серцях. Бажаю гарного настрою, злагоди, сил та натхнення вам і вашим родинам!

Немає коментарів:

Дописати коментар