понеділок, 6 лютого 2017 р.

Друзі!



Друзі, чи знаєте ви, що Україна – антарктична держава? І стала вона такою 21 рік тому. Саме у цей день відбулася передача британської антарктичної станції «Фарадей» Україні. Над станцією підняли український прапор та присвоїли їй нове ім’я – «Академік Вернадський».

Після розпаду СРСР Росія оголосила себе правонаступницею усіх антарктичних станцій СРСР, а в України не було жодної. У листопаді 1993 року Великобританія вирішили передати свою станцію, що знаходилась на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу одній з держав, які ще не мали станцій на континенті. Така пропозиція надійшла і до нашого посольства. Тоді послом України в Лондоні був академік-біолог Сергій Комісаренко, котрий як вчений зробив усе, аби саме Україна отримала власну антарктичну базу.

Та це був аж зовсім не «подарунок». Протягом 10 років українські дослідники надавали британцям всю інформацію, яку дізнавалися. Зараз співпраця триває: Великобританія допомагає технікою, а українці діляться даними.

Чим же займається українська антарктична база? По-перше, кліматичним моніторингом та спостереженнями за озоновою дірою над Антарктидою. По-друге, дослідженнями покладів корисних копалин. Зокрема, українці вже знайшли руду та вугілля в районі станції. По-третє, вивченням змін магнітного поля Землі, космосу та іоносфери.

Найбільших успіхів досягли українські полярні біологи, які вивчають життя на континенті й під водою. Уявіть, на основі антарктичних мікроорганізмів вони створили ліки проти онкології та запалень. Деякі з цих препаратів зараз проходять доклінічні дослідження. А протиопікова мазь, вироблена на базі, уже застосовується в зоні АТО!

Зимують на «Академіку Вернадському» від 10 до 15 полярників, залежно від фінансування. Команда поділяється на «науковців», що проводять дослідження, та «техніків», що забезпечують життєдіяльність станції.

Щороку українську антарктичну базу відвідують 4 тисячі туристів. І це не дивно – там є що подивитися! Наприклад, у 2011 році на станції «Академік Вернадський» звели каплицю святого рівноапостольного князя Володимира, яка є найпівденнішою культовою спорудою у світі.

Друзі! Саме завдяки існуванню бази «Академік Вернадський» Україна входить до 29 країн, які мають право голосу та вето при міжнародних рішеннях щодо Антарктиди. А це значить, що у майбутньому Україна зможе претендувати на частину місцевих ресурсів. А континент, як ми знаємо, багатий на різноманітні корисні копалини. Такими речами потрібно пишатися та повсякчас підтримувати. Наші полярники – наша гордість.





Немає коментарів:

Дописати коментар