четвер, 30 червня 2016 р.

У ці дні в Києві проходить триденна конференція, присвячена 100-річчю від дня смерті видатного єврейського письменника і драматурга Шолом-Алейхема, життя якого нерозривно пов'язане з Україною.


Справжнє ім'я письменника - Соломон Наумович Рабинович, він народився 2 березня 1859 року в місті Переяслав на Полтавщині. Його псевдонім перекладається як «Мир вам!» - традиційне єврейське вітання. І сам Шолом-Алейхем відповідав своєму псевдоніму: був веселим, відчайдушним і життєрадісним. До сих пір його твори люблять дорослі і діти: за прихильність до дитячої літератури Шолом-Алейхема часто порівнюють з Марком Твеном.

У своїх творах Соломон Наумович зображував побут простих євреїв, що жили на території Східної Європи, робив це з винятковим почуттям гумору, підкреслюючи особливості та колорит життя єврейської громади того часу. Думаю, багато хто з вас бачили Тев'є-молочника у виконанні великого українського актора - Богдана Ступки, роль якого він виконував протягом багатьох років. У цьому образі дуже чітко і трепетно ​​показана вся душа єврейського народу: багатостраждального, терплячого, гордого і веселого.

Крім знаменитого «Тев'є-молочника», його перу належать «Хлопчик Мотл», «Блукаючі зірки», «Пісня пісень» і багато інших улюблених всіма творів. Крім євреїв, Шолом-Алейхем також писав і про українців: про дружбу між двома народами, про їхнє життя і спільний побут, культуру та традиції.

Багато років Шолом-Алейхем жив в Одесі та Києві, а в 1905-му, рятуючись від погромів, разом з сім'єю залишив батьківщину. Потім були Швейцарія, Німеччина, Америка - шлях емігранта ніколи не буває простим. Помер письменник від туберкульозу в 1916 році в Нью-Йорку. Йому було всього 57 років.

Мене дуже радує той факт, що ім'я Шолом-Алейхема не забувається в Україні: на його честь названо вулиці в Києві, Дніпрі, Львові, Чернівцях, Білій Церкві, Гродно, Дрогобичі, Житомирі, Бердичеві, Сквирі, Полтаві, Коростені, Ліді, Рогачові, Херсоні ...

У Києві стоїть прекрасний пам'ятник на честь Шолом-Алейхема, працює музей. Соломон Наумович похований в Нью-Йорку, але, за словами його онучки, до кінця життя він трепетно ​​любив і згадував саме Київ.

Немає коментарів:

Дописати коментар