пʼятниця, 17 червня 2016 р.

За даними ДСНС в поточному році на водоймах України потонули 348 людей, із них 50 осіб тільки в червні.


Два дні тому в Затоці Одеської області потонули 2 дітей і 2 дорослих, які намагалися їх врятувати. Ця статистика нагадує зведення з фронту, і з початком пляжного сезону і періоду відпусток вона буде тільки збільшуватися.

Якщо ви бували в Одеській області, то бачили кілометри пляжів, забудованих новими готелями і ресторанами. А хто з вас бачив там рятувальників? Якщо ви ходите на київські, дніпровські або херсонські пляжі, там ситуація така ж. Чому тільки після трагедії, яка забирає життя дітей, місцеві чиновники починають негайно «наводити» порядок і шукати винних? До цього моменту проблеми були не так очевидні?

В Ізраїль щорічно приїжджають мільйони туристів, самі ізраїльтяни люблять ходити на пляжі. За інформацією МВС Ізраїлю, минулого року в країні потонули 26 осіб, з них 21 особа - на пляжах без рятувальників і в місцях, де купатися було заборонено. Пляжний сезон в Ізраїлі - з квітня по жовтень. У цьому році в Ізраїлі офіційно працюватимуть 140 обладнаних пляжів. На кожному з них встановлюються прапори, які попереджають про стан моря: білий, червоний і чорний. Рятувальники не тільки допомагають вибратися з води, але і можуть просто не пустити вас в воду або повернути до берега, якщо хвилі занадто високі на їхній погляд. Справа звичайно ваша, ризикувати власним життям чи ні, але інформацію до вас донесуть 100%. Хвилі Середземного моря - це не Чорне і не Азовське море, впоратися з ними іноді не під силу навіть міцному чоловікові. Тому в Ізраїлі відпочивати краще на пляжі з рятувальниками.

Рятувальники проходять спеціальний курс навчання і фізпідготовки, вчать основні фрази англійською, французькою та російською мовами, тому вас зрозуміють практично скрізь. На муніципальних пляжах обладнані майданчики для ігор у волейбол, футбол, проводяться данс-класи. На деяких є басейни з морською водою. Існують пляжі для нудистів, пляжі для релігійних євреїв, де чоловіки і жінки купаються в різні дні. Скрізь є туалет, душ, роздягальні, безкоштовна питна вода. Скрізь можна взяти в прокат шезлонг, парасольку або крісло. На багатьох пляжах відкрилися пляжні бібліотеки, де є книги на івриті, англійською, французькою або іспанською мовами. У Тель-Авіві відкрили безкоштовний прокат бадмінтону, шахів, маткоту.

Ще є пляжі для собак, тому що на звичайний міський пляж вас з твариною не пустять: в Ізраїлі поважають права інших людей. Для інвалідів - зручні під'їзди до води і спеціальні місця з тентами. Крім рятувальників чергують медики, працюють камери схову. Чистота на пляжах - це само собою зрозуміло. В принципі, нічого надприродного, все можна втілити і не вимагає астрономічних витрат. Проте, муніципальні пляжі України в більшості своїй не пристосовані не те що для інвалідів, а в принципі непридатні до відпочинку. Території практично не прибираються, зручностей мінімум, багато пляжів не обладнані елементарними біотуалетами, зате практично на всіх будуть кіоски, що продають пиво та інший алкоголь навіть неповнолітнім, а також самовільно поставлені тарзанки, банджоджампінги та інші «есктріми», які щорічно збільшують кількість нещасних випадків.

А в ізраїльському Рішон ле Ціоні минулої осені за розпорядженням муніципалітету і на прохання городян знесли всі кафе і ресторанчики, що займали прибережну зону і розширили пляж для зручності відпочиваючих.

Немає коментарів:

Дописати коментар