пʼятниця, 24 червня 2016 р.

Як показують уроки історії, всі великі імперії руйнувалися переважно тому, що можновладці не могли вчасно зупинитися.


Бажання мати більше, призводило до втрати будь-якого контролю взагалі. Рим, Візантія, Османська імперія - всі ці держави починали пожирати себе зсередини, тому що велику кількість абсолютно різних за ментальністю націй на певному етапі контролювати вже було неможливо. Кількість проблем зростала пропорційно розширенню територій. Сьогодні Росія - займає 1 \ 6 частину суші, але при цьому «просто грошей немає». Тому вона знаходить собі зовнішнього ворога, якого простіше звинуватити у всіх бідах, ніж спробувати пояснити власному населенню, чому в 21 столітті космічна держава не може прокласти дороги хоча б в найбільших містах, але при цьому може півроку бомбити Сирію. Головне - зробити горілку дешевше.

Вчора Великобританія проголосувала за вихід із ЄС. Це і є початок кінця. Якщо ЄС планувався як потужний фінансовий союз, то спроба втягнути туди Хорватію, Словаччину, або Прибалтику привела до логічних кризових наслідків. Крім того, будь-яка спроба об'єднати під одним прапором таку кількість різних народів з самого початку спочатку була приречена на провал. Ну не можна намагатися об'єднати педантичних німців і холеричних іспанців загальними правилами! Недавня імперія - СРСР - теж 70 років розповідала всьому світу, що казахи, білоруси, якути та естонці - це один народ. Правда в СРСР будь-які протести з цього приводу придушувалися пострілом в потилицю, а не референдумом.

Коли ЄС складався з «локомотива» фінансової потужності Європи - країн Старого світу - це було ефективно і доцільно. Спроба максимально «розширити володіння» і прийняти в Союз країни, які явно програють своїм сусідам за будь-якими економічними або соціальними показниками, як в будь-якої імперії призвела до втрати контролю.

А тепер давайте подумаємо про вектор розвитку Європи без ЄС: загальноєвропейські цінності цілком досяжні і без спільної скарбниці між Чехією і Бельгією. Чи ми не можемо розвивати демократію, поважати права людини і дотримуватися загальноєвропейських цінностей без об'єднання в один союз? Цілком зрозуміло, що британці зовсім не хочуть годувати мільйони нелегалів або просто біженців за свій рахунок. Вони цілком резонно не розуміють, чому їх - очевидно сильніша країна - повинна віддавати і оплачувати, коли може отримувати і заробляти. І чому все це називається Союзом.

А найголовніше, про що варто сьогодні замислитися, невже Україна, яка географічно є однією з найбільших і густонаселених країн Європи, не зможе досягти миру і стабільності без приєднання до спілок та альянсів? Можливо, достатньо просто навести лад у власному домі? Вигнати злодіїв з влади і судової системи? А там, можливо, і інтеграція не знадобиться.

Немає коментарів:

Дописати коментар