пʼятниця, 17 червня 2016 р.

Сьогодні християни святкують одне з найбільших релігійних свят – Трійцю!


Я щиро вітаю усіх християн із цим великим святом та бажаю всім щастя та Божого благословення! Бажаю всім здоров’я, радості, добра та любові! Нехай Господь оберігає кожну українську родину, всіх воїнів та народ кожного дня.

Свято Трійці – одне з найбільш шанованих та найулюбленіших свят українців, воно відзначається з прадавніх часів. Трійця, або П’ятидесятниця, є символом єдності та перемоги правди. За Біблією, на 50-тий день після Воскресіння, на учнів Христа зійшов Святий Дух і вони почали говорити різними мовами, проповідуючи слова свого вчителя. Саме цей день вважається днем народження християнської церкви. Це одне з найбільших релігійних свят, воно святкувалося навіть за радянських часів, коли церква фактично не існувала.

Інша назва цього свята – Зелені свята, відзначається за три дні до та три дні після самої Трійці. Традиційно в ці дні українці прикрашають свої оселі запашним гіллям аїру та свіжою зеленню як символом оновлення та відродження. Священники для проведення літургії в цей день одягають зелений одяг. Цей звичай християни успадкували від єврейського свята Шавуот, яке відзначалося тиждень тому: синагоги прикрашалися зеленню на згадку про те, як біля Синайської горі все квітло й зеленіло в день отримання Моїсеєм скрижалей Закону.

Українці ж мають іще одне значення Зелених свят: це святкування літа, очікування нового врожаю та поклоніння матері-землі. Напередодні відзначалися так звані Русалії або русальні дні — свято в пам'ять померлих, поминальні дні. Вважалося, що в ці дні не можна купатися у водоймах, а оселю треба захистити полином від русалок та мавок. В деяких селах прикрашали квітами колесо – символ сонця - а потім намагалися його запалити.

Я ще раз вітаю усіх з веселим святом та зичу миру, радості та добра. Бажаю Вам зустріти Святу Трійцю з добрими надіями, світлими помислами та добрими справами.

Немає коментарів:

Дописати коментар