вівторок, 7 червня 2016 р.

Нещодавно я розповідав про Ізраїль, як країну, в якій люди з фізичними обмеженнями можуть відчувати себе максимально комфортно, тому що міста, установи та інфраструктура пристосовані для них.


До того ж ізраїльське суспільство ставиться дуже толерантно до інвалідів. Більш того, в Ізраїлі постійно розробляють спеціальні комп'ютерні програми, які покликані полегшити життя людям з фізичними проблемами. Ізраїльські розробники вигадують гаджети для все більш широкого застосування.

Так нещодавно дві ізраїльські компанії виграли грант від компанії Google, з інноваціями спеціально розробленими для людей з обмеженими можливостями. Їх розробки спрямовані на те, щоб підвищити доступність звичайних речей для інвалідів.

Перша розробка Makeathon-in-a-box - гаджет, який дозволить людям з обмеженими фізичними можливостями управляти смартфоном за допомогою руху голови. Ну а якщо у тебе є смартфон, то весь світ фактично відкритий і доступний. Ця інновація отримала відразу два гранти - в $ 700 тис і $ 1 млн. «Makeathon-в-коробці» - шаблон для групи, яка з'єднує винахідників і людей з обмеженими можливостями, щоб вони разом працювали над пошуком інновацій для досягнення більшої доступності.

Друга програма, яка отримала грант від Google - це клавіатура, що керується рухом очей. Для її реалізації виділено грант в $ 400 тис. Вона призначена для людей з обмеженою рухливістю, які навіть не можуть використовувати в спілкуванні свій голос. Це тільки здається, що таких людей небагато, насправді їх мільйони: тільки в нашій країні про них не прийнято говорити, а в Ізраїлі їхнє життя намагаються зробити комфортнішим. Тим більше, що сучасні технології дозволяють це робити. Треба розуміти, що для людей з обмеженнями смартфон - це не просто телефон із записником, а вікно в світ і часто мало не єдиний засіб для комунікації.

Інновація прекрасна, але якщо сьогодні в Ізраїлі смартфон доступний кожному, то в Україні треба влізти в борги, щоб дозволити собі купити його. Якщо в Ізраїлі мама з дитиною може вільно під'їхати до пляжу, піти на безкоштовний майданчик, спуститися з колясочником до самої води, то навіть в Києві проїхатися центральними вулицями з візком - подвиг. Я не говорю вже про елементарні пандуси, які ставлять тільки в сучасних будинках. Ні, звичайно, в кожному переході в нас є дві гранітні смужки для спуску інвалідів. Але ви пробували хоча б поставити на нього коляску?

Немає коментарів:

Дописати коментар