пʼятниця, 17 червня 2016 р.

Напередодні в Києві шість українських родин отримали від Держави Ізраїль відзнаки «Праведники світу».


Це високе звання носять люди та сім’ї, які у роки Голокосту рятували євреїв від смерті.

Особисто отримати нагороду приїхала лише одна праведниця - 88-річна Оксана Марківна Антипчук із селища Ужачин Житомирської області. Іншим героям нагороди вручили посмертно. В 13 років пані Оксана врятувала єврейського хлопчика Наума, сім’я якого загинула: поки в її хаті тривав обшук, Оксана із дитиною ховалися під піччю. Після цього сім'я Оксани Марківни тривалий час переховувала Наума, охрестивши його християнським ім’ям Анатолій. Протягом всього життя він називав Оксану Марківну другою мамою, підтримував стосунки з її родиною. До нагородження своєї рятівниці він не дожив два місяці…

Згідно з ізраїльським законом, звання «Праведник світу» надається неєвреям, що ризикуючи власним життям рятували євреїв під час Голокосту. Україна посідає 4 місце в світі за кількістю праведників світу: на початок 2016 року нараховувалося понад 2500 українців, що доклали зусиль для порятунку євреїв. Всі імена праведників зберігають у музеї історії Голокосту «Яд-Вашем» в Ізраїлі. Важливо розуміти, що допомога євреям вимагала величезної мужності та самопожертви: за укриття євреїв було лише одне покарання – смерть. Крім того, знищувалася вся сім’я рятівника. Незважаючи на це, тисячі євреїв змогли вижити саме завдяки допомозі та відвазі справжніх Людей, що ладні були пожертвувати власним життям, заради порятунку безневинних.

У євреїв є такий вислів: «Врятувавши одну душу, ви врятували цілий світ». Українські праведники врятували цей світ багато-багато разів. Їхні імена ніколи не будуть забуті, їхній подвиг завжди буде прикладом для прийдешніх поколінь та нагадуванням про жахливі злочини Голокосту.

Немає коментарів:

Дописати коментар