пʼятниця, 3 червня 2016 р.

Сьогодні День міста святкує древній Єрусалим - унікальне місто трьох релігій, столиця Ізраїльської держави, символ відродження єврейського народу.

Вежа Давида

Історія міста налічує 5 тисяч років: протягом століть сотні правителів вели війни за владу над Святим містом, але сьогодні воно, як і раніше, повернулося під заступництво Ізраїлю. Цей день символізує історичний зв'язок єврейського народу з Єрусалимом.

Культурну, духовну, історичну та цивілізаційну спадщину Єрусалиму складно описати словами. Протягом століть саме Єрусалим був центром світу для мільйонів людей. Його історія - це історія розвитку самого людства. Унікальне місто зберігає пам'ять про великих воїнів і правителів, реформаторів, духовних лідерів, які жили в ньому. Він зумів об'єднати в собі Захід і Схід, старовину і сучасність: тут жили юдеї, римляни, візантійці, араби, османи, лицарі, королі і ченці.

Єрусалим є одним з головних символів єврейської держави і його столицею. Надія на повернення в Єрусалим і відродження своєї держави - такою була мета євреїв протягом останніх двох тисяч років. У Атикві - державному гімні Ізраїлю - є такі слова: «Ще не загинула наша надія, надія, якій дві тисячі років: бути вільним народом на своїй землі, землі Сіону і Єрусалиму».

День міста ізраїльтяни святкують 28 іяра, який в цьому році припадає на 5 червня. У 1967 році після Шестиденної війни євреї відвоювали Старе місто Єрусалиму, де розташована Стіна плачу і Храмова гора. Звільнення міста стало кульмінацією не тільки Шестиденної війни, але і всього початкового періоду історії Держави Ізраїль. Вперше за дві тисячі років найсвятіше місце євреїв потрапило під єврейський контроль.

Сьогодні Єрусалим, як і тисячі років тому - столиця Ізраїлю. Стрімко розвиваючись, місто є адміністративним і політичним центром Ізраїлю: тут працює Кнесет, розташовані офіційна резиденція президента країни, урядові міністерства та Головний рабинат. Між усіма політичними силами Ізраїлю існує угода з приводу того, що ні єдність, ні суверенітет Єрусалиму ніколи не стануть предметом переговорів.

Сучасний Єрусалим забезпечує доступ до релігійних святинь представникам усіх релігійних конфесій - іудеям, християнам і мусульманам. Сотні тисяч паломників щороку відвідують Єрусалим, щоб стати на коліна в святих місцях. Кожен раз, проходячи через ворота древнього міста, я відчуваю абсолютно унікальні почуття. Сплетіння тисячолітньої історії і сучасності, толерантності і кривавих воєн, одухотворення і спустошення одночасно - всі ці почуття викликають стіни Єрусалиму. Передати словами велич одного з найдавніших міст людської цивілізації неможливо, це місто хоча б один раз в житті, але обов'язково потрібно побачити своїми очима.

Я від душі вітаю не тільки жителів Єрусалима, але і всіх ізраїльтян з Днем столиці та бажаю, щоб ваше древнє і прекрасне місто стояло ще стільки ж, прославляючи єврейський народ!

Золотий Єрусалим
Гефсиманський сад

Єврейське кладовище на Масличній горі

Стіна плачу

Храм Гробу Господнього

Немає коментарів:

Дописати коментар