пʼятниця, 24 червня 2016 р.

Кілька годин тому стало відомо, що в самому центрі Львова вандали осквернили пам'ятник жертвам Львівського гетто.







Як видно на знімках, хтось старанно вимазав фарбою кожну плиту і пам'ятник, встановлені в пам'ять про людей, закатованих через те, що посміли народитися євреями.

Пані та панове, я нагадаю, що саме в ці дні ми відзначаємо 75-ту річницю масових розстрілів у Львові і єврейських погромів, що послідували за ними. 75 років тому на Західній Україні протягом декількох тижнів радянські карателі стратили близько 24 тисяч людей. Їх убивали через «неблагонадійність», як особливо нестійких перед фашистами, які вже вторглися на територію СРСР. Після цього на вулицях Львова було вбито кілька тисяч євреїв за звинуваченням у співпраці з радянськими органами. У вівторок, 1 липня, Львів став свідком масштабного погрому, коли прямо на вулицях хапали євреїв, били, знущалися над ними, а потім вбивали. Особливо жорстоко поводилися з жінками і дівчатами: їх били, штовхали в обличчя палицями, тягали за волосся, перекидали від однієї людини до іншої, багатьох роздягали догола і показували натовпу... А після цього було Львівське гетто. Третє за величиною після Варшавського та Лодзинського.

Я міг би ще багато написати про ті звірства, які пережили євреї у Львові, Луцьку чи Києві. Ці люди загинули ні за що і знущатися над подібними пам'ятниками - верх вандалізму і свинства.

Я закликаю вас завжди залишатися людьми, зберігати гідність і цінувати людське життя, незалежно від національності, кольору шкіри або віросповідання. Особливо пам'ять про втрачені життя.



Фото Sasha Nazar

Немає коментарів:

Дописати коментар