пʼятниця, 3 червня 2016 р.

Друзі, сьогодні невеликий культурологічний відступ, не про політику, не про армію, а про символи.


Я хочу розповісти про походження добре всім відомого герба Ізраїлю, який кожен з вас бачить на моїй сторінці. Щит з семисвічником, дві гілки оливи і напис між ними.

Авторами герба Ізраїлю є два брата - Гутл (Габріель) і Максим Шефтеловичі, в самому Ізраїлі відомі як брати Шамір. Вони народилися в Лієпаї (Латвія) на початку 20 століття, вивчали живопис у Берліні, а потім відкрили власну студію графіки в Ризі. Пізніше, в 1934 році обидва брати переїхали в Палестину: тут їхній талант зміг проявитися в повну силу. Власне вони стояли біля витоків класичної ізраїльської графіки: їх руками були створені образи єврейських робітників, солдатів, селян. Вони малювали плакати, займалися розробкою власних івритських шрифтів, їх роботи прикрашають ізраїльські купюри, марки, медалі, рекламні об'єкти найбільших компаній.

У 1949 році молода держава потребувала розробки офіційних символів, тому був оголошений конкурс на краще зображення національного герба Ізраїлю. Серед сотень інших робіт переміг малюнок братів Шамір. Тепер його можна побачити на всіх офіційних документах Ізраїлю.

Ідею для створення ізраїльського герба, художники практично взяли з біблійного канону. На їхньому гербі втілилися слова з книги пророка Захарії: "Бачив я - ось світильник, увесь із золота... і сім лампад на ньому... і дві оливи на ньому... одна справа, а інша зліва". Гілки оливи на гербі - це символ двох лідерів єврейського народу, первосвященика з роду Аарона і царя з роду Давида. Брати Шамір вибрали саме менору, а не зірку Давида, бо, на відміну від шестикутної зірки, семисвічник не зустрічається у жодного іншого народу; крім того, менора є символом відродження єврейського народу і джерелом світла - символу Бога. До речі, ізраїльський герб не завжди зображується тільки в біло-блакитному кольорі: також використовується біло-золоте зображення, наприклад на паспорті.

У похилому віці брати Шамір закрили спільну графічну студію: Максим відкрив свою фірму по розробці марок для нових країн Азії та Африки, а Гутл (Габріель) пішов на пенсію, відпочивав і подорожував по країні, яку все життя малював і наповнив символами.

Немає коментарів:

Дописати коментар