четвер, 2 червня 2016 р.

Для всього світу вчорашній день пройшов під знаком захисту дітей. Але для Ізраїлю, починаючи з 2001 року,


1 червня пов'язане з підлим вбивством: 15 років тому в цей день терорист-смертник з Хамасу підірвав себе в натовпі підлітків, які прийшли на дискотеку «Дольфі» в Тель-Авіві. В результаті загинула 21 людина, 120 осіб отримали поранення.

Цю трагедію в Ізраїлі називають «російським терактом», тому що загиблі були дітьми репатріантів з країн колишнього СРСР. Їм було 14, 15, 16 років, найстаршому - 32 роки.

Мене вражає рівень жорстокості цього злочину: 24-річний йорданський палестинець Саїд Хутрі злився з натовпом молодих людей, які очікували біля входу на дискотеку. Його бомба була начинена цвяхами, гайками та металевими кульками, він стояв прямо в центрі натовпу, тому загинула така велика кількість людей. Жертв могло бути ще більше, якби вбивця потрапив всередину приміщення. Фатальною помилкою стало те, що охоронці на той момент не мали права обшукувати відвідувачів. У 2003 році ізраїльські спецслужби знайшли ватажка-організатора цього теракту - Раада Хутрі, йому дали 22 довічних ув'язнення.

Ось уже 15 років щорічно в Ізраїлі 1 червня є днем ​​пам’яті тих, хто загинув в цьому страшному теракті, кожного загиблого підлітка називають поіменно. На згадку про жертви запалюють свічки, звучить імпровізована сирена пам'яті. Ось таку ціну платить Ізраїль за право бути незалежною державою.

Дуже важливо, щоб і в Україні також розуміли, що люди, які починають війну з мирними громадянами, не мають жодних моральних принципів. Вони вбивають заради вбивства, як палестинський смертник в «Дольфі». Ізраїль заплатив за свою безтурботність і недостатні заходи безпеки дуже високу ціну. Сьогодні в Ізраїлі рамки металодетекторів та перевірка сумок - звичайне явище на вході в будь-який супермаркет.

Українці ще не навчилися жити з розумінням того, що на їхній території можуть бути вороги і терористи. Сьогодні потрібно бути максимально уважним до всього, що може викликати хоч найменшу підозру, тому що війна далеко не завжди йде виключно за лінією фронту.

Немає коментарів:

Дописати коментар