вівторок, 31 травня 2016 р.

Ешлі Джадд в Краматорську, Орландо Блум в Слов'янську...



Поки політики торгуються, ведуть переговори і засідають за круглими столами, життя на Донбасі йде своїм шляхом: люди не можуть зупинитися і зачекати, поки там «зверху» домовляться. Уже сьогодні їм потрібно відновлювати зруйнований війною регіон, кожен день вони потребують психологічної та матеріальної допомоги. Дивно тільки, що ці питання піднімають зарубіжні зірки. Вірніше, навіть не піднімають, а приїжджають з конкретною допомогою, а не заради самопіару.

Конфлікт на Донбасі оголив багато проблем регіону, які існували і раніше, але загострилися з початком війни. Якщо на підконтрольних Україні територіях ситуацію з правами людини ще можна хоча б фіксувати, то про те, що відбувається в «сірих» зонах - можна тільки здогадуватися. В Україні просто відсутній інститут захисту цивільних прав під час військових конфліктів, тому такою важливою є робота з послами доброї волі ООН.

Ешлі Джадд - посол доброї волі Фонду народонаселення ООН (UNFPA) відвідала Донбас, щоб привернути увагу до уразливості жінок і дівчат в умовах воєнного конфлікту. Під час візиту актриса на рівних спілкувалася з жінками і дівчатами, які постраждали від конфлікту, пояснювала їм їхні права. Вона побувала у Краматорську, Слов'янську і Святогірську, відвідала пологовий будинок, соціальні центри та притулки для переселенців.

ООН подає шокуючі цифри: за даними організації, у всьому світі рівень гендерного насильства різко зростає в умовах конфлікту, і в Україні 22% жінок пережили або продовжують страждати від фізичного або сексуального насильства, при цьому дві третини з них ніколи не зверталися по допомогу. За словами Ешлі Джадд, така велика цифра обумовлена ​​тим, що, по-перше, в самому суспільстві не прийнято говорити про такі проблеми. А по-друге, українським жінкам часто просто нікуди звернутися, в країні катастрофічно бракує центрів для допомоги від будь-якого виду насильства. Близько 80% українських жінок, що пережили насильство, ніколи не зверталися за медичними послугами або в правоохоронні органи.

Відверто кажучи, мене вразила ця статистика. Адже ніхто у нас і справді не розповідає про те, що відбувається в зоні конфлікту. Сухі офіційні повідомлення та інформація від знайомих - це і є джерела новин з Донбасу. Тим часом, звичайних проблем, пов'язаних з насильством в зоні військових конфліктів ніхто не відміняв, і кожен день мирні жителі гостро потребують підтримки. Було б непогано, якби на ці питання звертали увагу не лише світові зірки та міжнародні організації, а й місцева влада.

Немає коментарів:

Дописати коментар