середа, 11 травня 2016 р.

В Ізраїлі ось уже понад півстоліття є непорушна традиція: щороку напередодні Дня незалежності ізраїльтяни згадують всіх тих, хто віддав своє життя заради свободи свого народу і країни.


У цей день - День пам'яті полеглих - віддають данину поваги воїнам, захисникам, мирним громадянам, які загинули від рук ворога.

В Ізраїлі немає невідомих солдат: всього 23 447 осіб віддали свої життя за Ізраїль. Напередодні в 20-00 по всій країні звучить сирена, під час якої припиняється будь-який рух, зупиняється транспорт, весь Ізраїль завмирає, схиливши голову. Після цього перераховуються імена всіх без винятку загиблих - всього 23 447 осіб. На кожну могилу поставлять прапорець Ізраїлю і покладуть квіти. По всій країні в цей день пройдуть поминальні заходи. Церемонії завершуються залпом в пам'ять про загиблих. Так Ізраїль віддає данину пам'яті своїм захисникам.

Півстоліття тому ізраїльтяни вирішили, що не достатньо просто згадувати загальну масу солдатів, які загинули у війнах і конфліктах, потрібен окремий день, щоб вшанувати пам'ять своїх воїнів. Тому сьогодні президент, прем'єр-міністр, парламент, всі військові і місцеве керівництво, всі громадяни схиляють голову і згадують героїв. Загиблих в Ізраїлі називають людьми, без яких не було б держави.

Будь-який бажаючий може знайти дані про загиблого: ім'я, прізвище, бойове ім'я зберігаються у відкритому доступі на державному порталі. Все чисто і прозоро.

Останнім часом в День пам'яті в Ізраїлі прийнято згадувати і тих, хто загинув від рук терористів: не тільки солдат, а й мирних громадян. Таких жертв, на жаль, стає все більше.

Сьогодні я хочу висловити слова солідарності з ізраїльським народом: ми, українці - по крові, по духу або просто ті, що живуть в Україні - розуміємо біль ваших втрат. Щодня Україна втрачає кращих своїх синів у сутичці з підлим ворогом, і ми також. як і ви, кожен день оплакуємо їх. Я знаю, всі ці жертви - не марні, поки ми, хто живе, підтримуємо пам'ять про них. Я вірю, що Ізраїль, як і Україна, зможе перемогти всіх своїх ворогів і жити під мирним небом. Вічна пам'ять героям!

Немає коментарів:

Дописати коментар