четвер, 26 травня 2016 р.

Вчора в Ізраїлі відбулася важлива подія: голова політичної парії «Наш дім Ізраїль» Авігдор Ліберман підписав договір про входження до коаліції разом з правлячою партією Лікуд на чолі з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху.

Глава партії НДІ, міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман та Почесний консул Держави Ізраїль в Західному регіоні України Олег Вишняков

Ця подія стала результатом тривалого процесу переговорів. Основним питанням, що був каменем спотикання між політиками, було призначення пенсій для літніх репатріантів з колишнього СРСР. В результаті сторонам вдалося домовитися про те, що пенсійна реформа буде поширюватися на всі категорії громадян без будь-яких винятків не залежно від місця народження або колишньої роботи. Загальний обсяг підвищення пенсій та допомог для літніх ізраїльтян складе 1,3-1,4 мільярда шекелів (330-360 мільйонів доларів США).

Хочу пояснити, чому ця подія є важливою і для України. Перш за все, тому що «Наш дім Ізраїль» - це партія політиків, які представляють інтереси наших з вами колишніх співвітчизників і репатріантів в цілому. І, як бачимо, добре вміють це робити.

На мій погляд, підписання коаліційного договору між НДІ і Лікудом є прикладом справжнього демократичного процесу в державі. Незважаючи на розбіжності або суперечки, ізраїльські політики завжди на перше місце ставлять не особисту або політичну вигоду, а інтереси громадян. Тому, на відміну від українських законодавців, здатні швидко прийти до правильного рішення і компромісу. В Ізраїлі завжди про все домовляються не тому, що когось підкупили або залякали, а тому, що, по-перше, депутатів і політиків не так і багато і якщо забрудниш репутацію – все, можеш забути про політичну кар’єру. По друге, бо кожний голос в парламенті має вагоме значення: в кнесеті Ізраїлю всього 120 депутатів, тому кожен голос – на вагу золота. І досягнути в Ізраїлі політичного довголіття можна тільки приймаючи реальні закони, а не займаючись демагогією.

На самій церемонії підписання лідери партій - Авігдор Ліберман і Біньямін Нетаньяху - визнали, що у них були розбіжності у поглядах, проте заради блага громадян єврейської держави вони готові працювати разом. Ось це я називаю прикладом продуктивної співпраці і відповідальною державною позицією.

З Авігдором Ліберманом я знайомий досить давно. Це дуже відповідальний і мудрий політик, з великим управлінським досвідом. Авігдор Ліберман відомий своїми досить прагматичними поглядами, а також абсолютною нетерпимістю до будь-яких проявів тероризму. Агвідор Ліберман один з небагатьох, хто прекрасно розуміє всі перспективи співпраці з нашою державою, вміє відрізнити пропаганду від реальності і не впадає в крайнощі. А ще він відомий своїм позитивним ставленням до України. Я впевнений, що входження його партії до складу правлячої коаліції посилить розвиток відносин між Україною та Ізраїлем. Тим більше, що тепер Авігдор Ліберман очолить одне з ключових міністерств Ізраїлю - Міністерство оборони (бюджет міністерства оборони Ізраїлю на 2016 рік становить 14-15 млрд. доларів, це 17% від загального бюджету країни).

Глава партії НДІ, міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман та глава партії Лікуд, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. Автор фото Еміль Сальман.

Немає коментарів:

Дописати коментар