четвер, 19 травня 2016 р.

Друзі, сьогодні хочу познайомити вас ще з однією особистістю, яка назавжди пов'язала Україну та Ізраїль: 16 травня виповнилося 100 років від дня народження Ефраїма Кацира, 4-го президента Ізраїлю, уродженця Києва.



Ефраїм Кацир - Ефраїм Качальський, видатний біофізик, доктор наук, лауреат Премії Ізраїлю з біології, один із засновників інституту Вейцмана, член Лондонського королівського товариства, лауреат Премії Японії, керівник наукової служби ЦАХАЛу, популяризатор і організатор кафедр єврейської історії та теології в університетах світу.

Ефраїм Качальський народився в 1916 році в Києві, в 1925 сім'я переїхала до Палестини. Дідом Ефраїма був рабин, тому в родині шанували і добре знали єврейські традиції. Через п'ять років після приходу до Києва більшовиків, сім'я Качальський переїжджає в Палестину, Ефраїму на той момент було всього дев'ять років. Після переїзду, Ефраїм закінчує гімназію, з 1932 року він - студент Єрусалимського університету, в 1941 вже отримує докторську ступінь з біофізики.

Взагалі Качальський не збирався займатися політикою: він успішно працює в науковій сфері, його праці з вивчення білків та амінокислот визнаються в усьому світі, новаторські методи набувають широкого застосування. У 1950 році його нагороджують премією Вейцмана, через дев'ять років - Премією Ізраїлю, ще через два - премією Ротшильда. Після цього Качальський стає членом Національної академії наук Ізраїлю, і одним з перших ізраїльтян, кого запросили в Американську академію наук.

У 1973 році балотуватися на пост президента Ізраїлю Качальського запросила ще одна знаменита уродженка Києва - сама Голда Меїр, яка на той момент була прем'єр-міністром. Вибирати вчених на пост президента - в традиції Ізраїлю. На думку ізраїльтян, президентом повинна бути людина, яка є, перш за все, моральним авторитетом для суспільства. Ефраїм Качальський був саме таким авторитетом. Відповідно до закону, Качальський змінив прізвище на Кацир, що означає «жнива». 24 травня 1973 року вступив на посаду президента.

За термін його роботи, йому довелося пережити війну Судного дня в 1973 році і історичний візит президента Єгипту Анвара Садата - перший офіційний візит глави арабської країни в Ізраїль. Популярність Кацира була незаперечною: він без проблем міг балотуватися на наступний термін. Однак, доктор Кацир відмовився і вирішив продовжити наукову роботу.

Уже після президентської каденції Ефраїм Кацир зміг побувати на своїй першій батьківщині в Києві, де брав участь в міжнародній конференції. Помер наш земляк у поважному віці в 2009 році в своєму будинку в Реховоті. До речі, в своїх мемуарах, написаних за рік до смерті, він писав і про Київ.

Нам так довго переписували історію, що ми давно забули, хто ми і звідки, хто наші справжні друзі, а хто ними не є. Сьогодні кожен з вас може самостійно робити висновки, грунтуючись на фактах, а не міфах.

Немає коментарів:

Дописати коментар