пʼятниця, 13 травня 2016 р.

Сьогодні буде легка замальовка про те, як ізраїльтяни роблять гроші зі сміття за допомогою законів фізики.


Винахідливі мешканці Ізраїлю відкрили унікальний сміттєзавод, який не просто переробляє відходи, але є повністю автономним і приносить гарний дохід за рахунок оригінальної технологічної методики.

На цьому заводі застосовують метод гідросепарації: тобто, замість того, щоб колупатися в смітті і намагатися його сортувати, відходи проганяють через воду. І все. А далі фізичні закони починають приносити прибуток. У воді під власною вагою на дно йдуть метали, органічні відходи збираються посередині, пластик спливає на поверхню.

Звичайно, ізраїльтяни зрадили б собі, якби не використовували сучасні технології в процесі. Пластик здувають повітряним потоком, метал збирають за допомогою магніту. Далі прибуток починає приносити органічне сміття: його відправляють в баки біореактора, де він перетворюється в метан, який потім стає електроенергією, на якій працює сам завод. Пластик йде на переробку, метал теж, тому тут нічого не спалюють, а значить - не шкодять навколишньому середовищу. Приємним бонусом цього заводу є відсутність звичних «ароматів» сміттєзаводу. Вода просто нейтралізує всі запахи.

Не знаю чому, але ізраїльські інженери раніше за інших зрозуміли, що сміття можна переробляти без великих витрат, не завдаючи шкоди екології, а ізраїльські бізнесмени вирішили, що на такій чистій(!) технології можна заробляти хороші гроші. Може тому, що ізраїльтяни вкрай обмежені в природних ресурсах і території, вони цінують те мале, що мають. Можливо, це результат багатовікового очікування власної держави, але факт залишається фактом: у Ізраїлі гроші роблять з усього, при цьому не знищуючи все навколо, а зберігаючи і примножуючи. Ось з такого ставлення до себе і країні, а не з гасел, обіцянок і прокламацій починається справжня держава.

Немає коментарів:

Дописати коментар