пʼятниця, 20 травня 2016 р.

Сьогодні, коли Україна другий рік бере участь у військових діях на території Донбасу, армія стикається з новими проблемами і завданнями.


Безумовно, першою і головною умовою успішної військової операції є озброєння і досвід солдатів. Але не менш важливим є рівень військово-медичної служби, від якої часто залежить життя бійців.

Ізраїль має величезний досвід у військовій медицині і продовжує розвиватися, оскільки цього вимагає реальність. Сьогодні я хочу розповісти вам про те, як працює військова медицина в Ізраїлі. Думаю, що цей досвід буде корисним і для України.

Велику увагу ізраїльські військові медики приділяють екстреній медицині та наданню допомоги пораненим солдатам. У медиків є такий термін «золотий час», коли є шанс врятувати бійця, своєчасно надавши йому медичну допомогу. Повноцінна і своєчасна медична допомога рятує життя більше 90% поранених. Так ось, ізраїльські лікарі зуміли скоротити цей час до 43 хвилин. Природно, це призвело до стрімкого зменшення бойових втрат: за статистикою, в серпні минулого року втрати склали не більше 6%.

Такий високий показник досягається завдяки особливій системі військової медицини: в ізраїльській армії лікар є учасником всіх наступальних операцій, медик знаходиться безпосередньо біля солдатів під час бойових дій. Так, медики ходять в бій разом з солдатами. В арміях більшості країн світу першу допомогу бійцям надають парамедики або санітари, а масштабна медична допомога надається вже після евакуації. В Ізраїлі вирішили, що раціонально буде допомагати солдату відразу ж і на місці. Тому ізраїльський поранений солдат отримує медичну допомогу хвилини через дві після поранення.

А ще ізраїльська армія забезпечує лікарів найсучаснішими препаратами та обладнанням. Наприклад, ізраїльські медики прямо на полі бою вводять розчин порошку плазми крові при значній крововтраті, не чекаючи донорських переливань. Або можуть користуватися такою собі «застібкою-блискавкою» для відкритих ран. Також на їх озброєнні автоматичні шприци для морфію, портативні сканери УЗД для виявлення кровотеч, детектори вуглекислоти для перевірки ефективності штучного дихання. Зрозуміло, що всі ці засоби не є фінальними методами лікування. Але вони допомагають в екстреній ситуації врятувати життя солдата, і це найголовніше.

Крім того, дуже важливо евакуювати пораненого солдата з поля бою: в ізраїльській армії евакуацією займаються спеціальні машини - танк-буланси і вертольоти, а скоро будуть і дрони. Один приклад: у 2006 році під час війни в Лівані ізраїльські вертольоти евакуювали 360 поранених з поля бою. Політ до лікарні тривав близько 3,5 годин. Оскільки всі ці машини були оснащені медичним обладнанням, то медики надавали допомогу постраждалим прямо на борту. В результаті цієї операції не загинув жоден ізраїльський солдат.

Варто приділити окрему увагу і змісту аптечки ізраїльського бійця. На сьогоднішній день традиційним засобом зупинки кровотечі є джгут. Але ізраїльтяни відмовилися від нього і використовують так званий «турнікет»: це нейлоновий рукав зі спеціальною ручкою, всередині нього знаходиться джгут. Така конструкція дозволяє солдату самостійно і швидко накласти пов'язку навіть однією рукою. Користуватися цим пристосуванням вчать ще на самому початку служби. Крім того, ізраїльські солдати використовують сучасні гемостатичні засоби, які буквально просякнуті препаратами, що згортають кров.

А ще ізраїльські солдати використовують новий засіб «актік»: «чарівний» льодяник має в сто разів сильнішу знеболювальну дію, ніж морфій і найстрашніший біль зникає більше, ніж на годину. Це дозволяє значно полегшити страждання поранених і скоротити втрати від больових шоків.

Всі ці ноу-хау виникли не тільки від необхідності вести постійні військові дії, а й тому, що Ізраїль цінує життя кожного солдата. А тепер просто згадайте аптечку українського АТОшніка.



Немає коментарів:

Дописати коментар