пʼятниця, 13 травня 2016 р.

Однією з особливостей ізраїльської армії є те, що в ній на першому місці стоять інтереси солдата.


У ЦАХАЛі вважають, що якщо солдат забезпечений, задоволений умовами проживання, служби і відпочинку, відчуває підтримку і розуміння з боку товаришів по службі і керівництва, то армія від цього тільки виграє. Тому велике значення надається не тільки побутовим речам, але і психологічному стану бійців.

В одному зі своїх постів я вже згадував про те, що перед секретної операцією «Йонатан» солдатів відпустили додому, щоб вони провели вечір з рідними. Після цього операція вже не була настільки секретною, як до цього. Але солдати в повному складі прибули, щоб виконати, можливо, останнє завдання в своєму житті, жоден з них не відмовився. Командир будь-якій частині знає про свого солдата все. Абсолютно: де навчався, де живе, з якої він родини і яке у нього хобі. І це не просто широка інформованість, а щира увагу.

Особливо відрізняється ставлення до так званих солдат-одинаків: це не сироти, це бійці, які проходять службу далеко від родичів або ті, чиї родичі не можуть їм допомогти. Розуміючи, наскільки важливо для солдата відчувати підтримку сім'ї, ЦАХАЛ намагається наповнити життя солдата-одинака звичними «домашніми» традиціями. В ізраїльській армії проходять постійну службу близько 5 тисяч солдат-одинаків, близько 3 тисяч з них - репатріанти. Багато з цих хлопців - це діти людей, які просто ще «не доїхали» до Ізраїлю. Такому солдату-одиночці нікуди повернутися на вихідні чи свята, всі домашні справи він змушений робити сам. В Ізраїлі вирішують цю «проблему» так: по всій країні люди пропонують солдатам-одинакам спілкування, коли боєць може прийти в гості, проводити разом свята, допомагають знайти дешеве житло, придбати меблі, техніку... Такий своєрідний вид усиновлення. Також відкривають спеціальні клуби для спілкування солдат-одинаків, які співпрацюють з різними молодіжними організаціями.


А ще в ЦАХАЛі є одна безцінна традиція: один раз за час служби армія оплачує поїздку солдата-одинака до родичів закордон. Трапляється, що солдат не має права залишати Ізраїль, тоді ЦАХАЛ привозить його батьків до нього. Пропоную вам подивитися, як недавно проходила така зустріч на базі ВПС Ізраїлю. У ній брали участь солдати-вихідці з СНД. Два Антона, які не бачили своїх рідних кілька років, зустрілися зі своїми батьками. Коментувати не буду, все зрозуміло з відео. Хочу тільки сказати, що сподіваюся, що і українська армія здатна досягти такого ставлення до солдата, як це роблять ізраїльтяни.

Немає коментарів:

Дописати коментар