четвер, 26 травня 2016 р.

Сьогодні в Ізраїлі святкують особливе свято Лаг ба-Омер, коли євреї згадують двох великих мудреців - рабі Аківу та Шимона Бар-Йохая, а також безстрашного воїна Бар-Кохбу.


Лаг ба-Омер - це 33-й день рахунки Омера, який починається після Песаха. У Лаг ба-Омер закінчилася смертельна епідемія, яка лютувала серед учнів рабі Аківи і забрала життя 24 тисяч осіб. Шимон Бар-Йохай був одним з тих небагатьох учнів, які залишилися в живих після цієї епідемії. Рабі Шимон Бар-Йохай - один з родоначальників кабалістичного вчення, автор книги Зоар. Через багато років у цей же день рабі Шимон Бар-Йохай помер. Тому в цей день віруючі відвідують його могилу на горі Мерон.

Бар-Кохба - знаменитий ватажок іудеїв, який зумів організувати народ і підняти серйозне повстання проти римлян в 130 році н.е.. В цій боротьбі за незалежність загинули сотні тисяч іудеїв. Багатьох з них, серед яких був рабі Аківа, було страчено чи розіп’ято.

З цим днем ​​пов’язані цікаві традиції. Головним звичаєм свята є запалення багать, починаючи з заходу сонця і майже до світанку. Люди танцюють всю ніч і співають пісні, тому що Шимон Бар-Йохай просив своїх учнів в цей день радіти, а не сумувати. Традиція запалювання багать бере свій початок від легенди, згідно з якою, коли помер рабин Аківа, його будинок наповнився неземним світлом на знак його глибоких пізнань в Торі.

Діти відразу після Песаха влаштовують справжні змагання зі збору гілок та хмизу для багать. Напередодні свята всюди проходять дитячі паради, для дітей купують луки і стріли, щоб вони могли грати в воїнів загонів Бар-Кохби. Дітям, яким виповнилося 3 роки, роблять традиційне зрізання волосся (халаке) на горі Мерон. У цей день припиняють траур по учнях рабі Аківи і влаштовують весілля, для тих хто спланував одружитися з Песаха.

Я вітаю ізраїльтян і бажаю всім веселого свята!

Немає коментарів:

Дописати коментар