середу, 31 травня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Сьогодні іудеї святкують Шавуот.

На 50 день після виходу з Єгипту, на горі Синай, Мойсею були даровані скрижалі Заповіту з десятьма заповідями, яким ми слідуємо і донині. Також в єврейській традиції прийнято вважати, що в той же час Мойсей отримав від Бога усні заповіді, частину яких він записав сам - це так зване П'ятикнижжя або письмова Тора. Інша частина заповідей зберігалася усно і була записана тільки через 1500 років, після зруйнування Другого Храму. Сьогодні ми називаємо цю книгу Талмуд.

Шавуот відзначається 6-го числа єврейського місяця сиван. У цей день у всіх синагогах проходять урочисті читання Тори і десяти заповідей. На вулицях Ізраїлю в день свята Шавуот можна побачити дітей з вінками на головах і з кошиками, повними свіжих фруктів. Це символ семи видів плодів, дарованих євреям Богом - пшениці, ячміню, винограду, інжиру, гранату, маслини та фініка. З давніх-давен існує звичай прикрашати будинок і Синагогу зеленню, квітами, гілками дерев, що нагадують про зелень, яка росла навколо гори Синай, коли євреї отримали Тору.

Увечері з настанням свята влаштовують велику трапезу. Перед нею роблять Кідуш - освячення над келихом вина. У цей день прийнято їсти молочну їжу в пам'ять про те, що, коли євреї отримали Тору, закони про кошерне м'ясо і про поділ м'ясного і молочного були важкі і незвичні для них, тому вони деякий час їли тільки молочну їжу. З тих пір, віддаючи данину минулому, на Шавуот перед обідом їдять щось молочне і лише потім в окремому посуді подають святкові м'ясні страви.

Я вітаю всіх іудеїв зі святом! Хаг Шавуот Самеах!

Немає коментарів:

Дописати коментар