четвер, 11 травня 2017 р.

Друзі!


Сьогодні минає 135 років від дня смерті Надії Тобілевич-Тарковської, відомої акторки, дружини українського письменника та драматурга Івана Карпенко-Карого, тітка письменника Олександра Тарковського та внучата тітка відомого кінорежисера Андрія Тарковського. Ось такий він – міцний творчий дух, що поєднував усі ці серця, і, без сумніву, жеврів у серці Надії Тарковської.

Надія народилася 13 березня 1852 року у селі Тимофіївка (нині — Миколаївка Кіровоградської області) у шляхетській родині. Її батько був військовим, мати – дочкою поміщика. З дитинства займалася благодійністю – допомагала шити білизну для притулків та лікарень, збирала книжки для місцевої бібліотеки.

У 16 років Надійка зустріла Івана Тобілевича. Він запросив її грати в аматорському театральному гуртку. Вже за рік вона вийшла за нього заміж, хоча батьки намагалися зробити все, щоб заборонити цей шлюб.

Але вони не знали, що залишать Надію із міцним плечем, на яке вона могла спертися. Батьки дівчини померли через рік після того, як вона одружилася. Причина тому – страшна холера. Молодшого брата Олександра Надія взяла жити до себе. Це він згодом стане визначним громадським діячем. А його син Арсеній – відомим поетом, а онук Андрій – всесвітньовідомим кінорежисером.

На землях, які перейшли у спадок Надії, разом із усіма боргами, Тобілевичі звели перший будинок, потім там з’явився цілий хутір. Задля цього Іван Тобілевич взяв позику у банку. І не марно, згодом саме це місце стане «театральною столицею України». А назвуть його на честь дружини Карпенка-Карого - хутір Надія.

Надія Карлівна продовжувала грати у театрі, виступала на благодійних виставах Єлисаветградського аматорського гуртка. Разом з іншими громадськими діячами вона активно долучалася до популяризації української мови, зокрема, підписала лист російському вченому Олександру Пипіну, з цього питання.

У шлюбі з Іваном Тобілевичем вона народила 4 дітей, 2 синів та 2 дочок. Одну з дочок – Галю - вона повезла на лікування на лиман під Одесу. Там Надія застудилася, а згодом застуда переросла у туберкульоз легенів. Від якого чарівна українська жінка померла 11 травня 1882 року. Їй було всього лише 30 років.



Цікаво, що «Хутір Надія» зберігся і до сьогодні. Це державний заповідник-музей у селі Миколаївка. Свого часу безліч сил для його врятування доклали Арсеній та Андрій Тарковські – нащадки того самого Олександра, якого прихистила сестра. Тож відвідайте це місце з цікавою історією та чарівною творчою атмосферою за нагоди.

Немає коментарів:

Дописати коментар