неділю, 14 травня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Сьогодні в Україні відзначають День Матері.

Вперше ідея виділити окремий день для відзначення єдності матерів у боротьбі за мир з’явилася у пацифістів. Але вона не отримала широкої підтримки. Натомість у 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів та їхньої ролі у житті кожної людини. Вона хотіла зробити це у пам’ять про свою матір, Анну Марію Рівз-Джарвіс, яка була відомою громадською діячкою, боролася за розвиток сфери охорони здоров’я у США. Свою ідею Анні вдалося втілити: вона написала зворушливі листи усюди, куди могла, починаючи від державних установ і закінчуючи видатними особами. Вона просила відвести один день на рік вшануванню матерів.

Вперше День матері визнали офіційним святом у штаті Вірджинія у 1910 році. Через чотири роки, 1914-го, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх матерів. Після завершення Першої світової війни День Матері почали відзначати і в Європі.

Українська громада вперше відсвяткувала День матері у 1928 році. Щоправда, у Канаді. Ініціатором дійства був Союз українок Канади. Вже за рік свято відзначили у Львові. Ініціативу канадських жінок підтримала головна редакторка тижневика «Жіноча доля» Олена Кисілевська. З 1929 року свято впровадили і на Тернопільщині. Згодом різні організації влаштовували концерти, конференції, фестивалі з нагоди Дня матері по всій Західній Україні.

Але у 1939 році свято заборонила радянська влада. Лише через понад половину століття, у 1990 році День матері повернувся в Україну за ініціативи все того ж Союзу українок. Офіційно День матері в Україні встановили у 1999 році, відзначають його щороку у другу неділю травня.

«Рідна мати моя, ти ночей недоспала..» Українські поети знайшли безліч різних теплих слів, якими ви сьогодні можете привітати своїх матерів. Вони – найцінніше, що є у нашому житті. Я дякую кожній матері, яка читає ці слова, за зусилля у вихованні своїх дітей, за тепле серце, щирі слова та грандіозну підтримку, яку ви даруєте своїм найріднішим. Бажаю вам здоров’я, тепла та щастя!

Немає коментарів:

Дописати коментар