суботу, 13 травня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Сьогодні після заходу сонця іудеї почитають святкувати Лаг ба-Омер. Ця свято незвичайне і поєднує в собі декілька подій. З одного боку, воно має містичну сторону – це день пам’яті великого кабаліста рабина Шимона Бар-Йохая, автора книги «Зофар», що розкриває містичні таємниці Тори.

За традицією, у цей день прийнято розпалювати багаття. Бо у кожному дереві є вогонь, який ми не бачимо одразу, але його «закладено» в середину дерева, який вивільняється, якщо ми його підпалимо. Так само і Тора – з першого погляду здається, що там просто переказані історії, які сталися із нашими предками та закони, які потрібно наслідувати. Але всередині неї – теж своє вогнище.

Також цей день має і історичну традицію. Сьогодні діти йдуть у ліс стріляти з лука, аби вшанувати пам’ять про повстання Бар-Кохби проти римлян, яке відбулося у 135 році до н.е.

Містичний та історичний аспекти свята пов’язані третім аспектом – рабином Аківою. Лаг ба-Омер святкують у день, коли закінчилася смертельна епідемія, яка лютувала серед учнів рабі Аківи і забрала життя 24 тисяч осіб. Шимон Бар-Йохай був одним з тих небагатьох учнів, які залишилися в живих після цієї епідемії. Через багато років цього ж дня рабі Шимон Бар-Йохай помер. Тому сьогодні віруючі відвідують його могилу на горі Мерон. Крім цього, рабин Аківа був великим борцем за незалежність євреїв, він не лише підтримував повстання Бар-Кохби, він вважав його «потенційним месією».

Лаг ба-Омер святкується між Днем незалежності Ізраїлю та Днем Єрусалиму. Це теж дуже символічно. Бо це свято поєднує у собі мудрість та духовність, а з іншого – потяг до відродження нації. Я вважаю, що такі свята – глибокі та багатозначні є надзвичайно актуальними. Я вітаю ізраїльтян, які сьогодні згадуватимуть свою історію та палитимуть багаття в пошуках свого особистого сенсу.

Немає коментарів:

Дописати коментар