вівторок, 23 травня 2017 р.

Друзі!



Сьогодні після заходу сонця ізраїльтяни починають святкувати День Єрусалиму. Це місто – найсвятіше місце для усіх євреїв. Світ також шанує його, як унікальне місто трьох релігій, столицю Ізраїльської держави, символ відродження єврейського народу.

Саме цього дня у 1967 році євреї звільнили Єрусалим. Ця подія стала кульмінацією Шестиденної війни, однією з найстійкіших цеглин у фундаменті Держави Ізраїль. Сто вісімдесят три солдати загинули в битві за Єрусалим, багато хто був поранений. Вони віддали свої життя за безцінну перемогу, вибороли свою столицю. Тоді генерал Моше Даян сказав свої відомі слова: «Єрусалим об’єднаний і ніколи не буде розділений». Вперше за дві тисячі років євреї отримали контроль над двома найсвятішими для себе місцями – Храмовою горою та Стіною плачу. У Атикві – державному гімні Ізраїлю – є такі слова: «Ще не загинула наша надія, надія, якій дві тисячі років: бути вільним народом на своїй землі, землі Сіону і Єрусалиму».

Сьогодні Єрусалим, як і тисячі років тому – столиця Ізраїлю. Місто стрімко розвивається, є адміністративним і політичним центром Ізраїлю: тут працює Кнесет, розташовані офіційна резиденція президента країни, урядові міністерства та Головний рабинат. В Єрусалимі налічується більш ніж 2000 археологічних пам’яток, діють понад 60 музеїв, є 1578 громадських парків, понад 70 культурних центрів, 26 винних заводів. Наприклад, ботанічний сад міста має понад 6000 видів рослин.

Місто трьох релігій щороку відвідують сотні тисяч паломників. І я розумію, чому ті, хто хоч раз побував у Єрусалимі, хоче повернутися сюди знову. Це місто, де ти кожного разу відчуваєш щось своє, починаючи від духовного наповнення, закінчуючи глибоким враженням від наглядності історичного зв’язку із предками. Це місто, де збуваються ваші бажання, які ви ховаєте у Стіні плачу. Передати словами велич одного з найдавніших міст людської цивілізації неможливо, це місто хоча б один раз в житті, але обов'язково потрібно побачити своїми очима.

Щиро вітаю жителів Єрусалима та всіх ізраїльтян з Днем столиці! Бажаю, щоб Єрусалим простояв як мінімум ще стільки ж років, розвивався та зберігав свою особливу атмосферу і дух!

Немає коментарів:

Дописати коментар