пʼятниця, 26 травня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Сім років тому у цей день помер відомий український актор, Народний артист України Лесь Сердюк. За життя він знімався у більш як 90 фільмах, серед яких «Вавилон ХХ», «Свято печеної картоплі», «Легенда про княгиню Ольгу», «Тарас Бульба».

Лесь Сердюк народився 14 жовтня 1940 року у Харкові, в родині українського актора Олександра Сердюка і оперної співачки Анастасії Левицької. Батько хлопчика дуже шанував Леся Курбаса, бо саме він запросив його у Харків грати в театрі Садовського. Тому не дивно, що дитину хотіли назвати на честь відомого театрального режисера. Але тоді минуло лише кілька років з тих пір, як Курбаса знищили на Соловках… Тож назвати хлопця його іменем було тим самим, що просто підписати собі вирок. Тому по паспорту дитину назвали так само, як батька – Олександром, але усі називали лише Лесем.

Не дивно, що Лесь пішов шляхом такої творчої сім’ї. У 1961 році він закінчив Харківський театральний інститут, згодом – працював у Харківському театрі драми ім. Т. Г. Шевченка. Рік працював у Ризі, та згодом приїхав у Київ – на проби першого фільму у своєму доробку «Загибель ескадри». Сам актор розповідав, що приїхавши у місто замість підготовки тільки й займався тим, що святкував приїзд із знайомими. Тому головну роль не отримав, зіграв лише епізодичну. Лесь Сердюк зізнавався, що всі його ролі у кіно були посередніми .. до зйомок у фільмі «Вавилон ХХ» Івана Миколайчука. Розповідав, що міг взагалі лишитися без ролі Данька. Коли йому подзвонила асистентка режисера, Сердюк нагримав на неї та кинув слухавку, мовляв, в Миколайчука зоряна хвороба, якщо він не може подзвонити і запросити актора на роль сам. Але Іван Васильович перетелефонував Лесеві. І так відбулася поворотна подія в його житті – роль у по-справжньому важливому фільмі. На схилі років Лесь Сердюк казатиме, що таких фільмів уже не знімають. Він вважав, що основна причина в тому, що в радянський період не вдалося виховати нову плеяду режисерів та акторів. Виправляв це самотужки – викладав акторську майстерність у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого.

Крім цього – грав у театрі Франка. Доти чотири роки працював у театрі ім. Лесі Українки, потім на кіностудії Довженка.

Помер Лесь Сердюк 26 травня 2010 року через рак легень. Похований на Байковому кладовищі.

Лесь Сердюк був самокритичним та вибагливим. Тому у свої екранні та театральні образи він вкладав усі можливі зусилля та талант. Актори, з якими він працював, розповідали - Сердюк не любив халтури, завжди казав правду в очі. Мені здається, це варто поваги. Вічна пам’ять талановитому актору.

Немає коментарів:

Дописати коментар