понеділок, 1 травня 2017 р.

Друзі!



Друзі! Зараз у Ізраїлі усі втирають сльози за загиблими у війнах та знову підіймають державний прапор, бо з заходом сонця розпочинається головне державне свято Ізраїлю – День незалежності. Я щиро вітаю ізраїльтян у цей радісний та щасливий день!

День незалежності Ізраїлю святкують 5 іяра за єврейським календарем, бо у цей день (у 1948 році він припав на 14 травня) Давид Бен-Гуріон оголосив про створення Держави Ізраїль.

День незалежності Ізраїлю, або Йом а-Ацмаут – найжаданіший день для усього єврейства. Доля Ізраїлю була вирішена ще 29 листопада 1947 року, коли резолюцією ООН було проголошено створення 2 незалежних держав на території Палестини. За 8 годин до закінчення британського мандату на ізраїльській землі майбутній прем’єр-міністр Ізраїлю Давид Бен-Гуріон зачитав Декларацію незалежності Ізраїлю. Нарешті євреї могли порадіти та відчути себе удома. Та минуло усього 5 годин після проголошення незалежності, коли сусідні країни оголосили Ізраїлю війну. Тож ізраїльтянам знову довелося стати до зброї та обороняти щойно створену державу.

Тому зараз у День незалежності люди збираються на площах усіх міст Ізраїлю та роблять те, що не змогли зробити 69 років тому – святкують, щиро та безтурботно! Звідусіль грає музика, будинки прикрашають державною символікою, у синагогах лунає молитва «Галель». Найбільше ізраїльтяни люблять ходити на природу та влаштовувати пікніки, відпочивати із родинами. А ввечері – знову танцюють та весело проводять час.

Друзі! Ізраїль – близький друг України. Це доводить міцний історичний зв’язок між українцями та ізраїльтянами. Бо ті, хто побудував незалежну державу на Близькому Сході у багатьох випадках до цього жили по сусідству з нами. Для них Україна була першою історичною Батьківщиною. І зараз в Ізраїлі живе понад півмільйона вихідців з України, які продовжують розвивати та вдосконалювати країну.

Тому ми маємо продовжувати розвивати стосунки між народами та нашими країнами. Бо долі Ізраїлю та України – схожі, незалежність для них – не просто слово, а те, за що вже довелося і надалі доводиться платити високу ціну.

Я вдячний ізраїльтянам, які у важкий для України момент простягнули руку допомоги українцям: в Ізраїлі пройшли лікування і реабілітацію десятки українських солдат, ізраїльтяни відправили гуманітарні вантажі для переселенців, діляться безцінним досвідом з українськими психологами, медиками та волонтерами. Я, як Почесний консул Держави Ізраїль і далі докладатиму зусиль для зміцнення всебічних відносин між Україною та Ізраїлем.

Я вітаю ізраїльтян з Днем незалежності і бажаю жителям Ізраїлю добра, миру і процвітання!

Немає коментарів:

Дописати коментар