пʼятниця, 29 липня 2016 р.

Учора папа Франциск відвідав концентраційний табір Аушвіц-Біркенау в Польщі.


Понтифік не виголошував промов, не позував перед камерами, він самотньо пройшов через ворота табору та лише тихо помолився на самоті.

Загалом папа Франциск не робив ніяких гучних заяв, але у книзі пам’яті він написав прості слова, зрозумілі кожному: «Господи, помилуй Твій народ! Господи, прости стільки жорстокості». Пізніше Франциск поспілкувався із 12 колишніми ув'язненими, яким вдалося пройти через пекло Аушвіцу, зустрівся з Праведниками народів світу та представниками юдейської та католицької громад Польщі. Папа відвідував Аушвіц в рамках свого візиту до Світового дня молоді в Польщі та з нагоди святкування 1050-річчя прийняття християнства в країні.

Декілька днів тому в Києві перебувала чимала кількість святих отців різних рангів з різних країн світу. Але жоден з них не відвідав місця масового розстрілу людей. Я нагадаю, що цього року виповнюється 75 років із початку розстрілів в Бабиному Яру: за різними оцінками, тут було розстріляно від 150 до 200 тисяч людей, переважно євреїв. Ще й досі не встановлена точна кількість вбитих, хоча пройшло стільки часу, досі на цьому місці немає музею, немає книги пам’яті. Загалом в Україні було закатовано від 1,5 до 1,9 млн євреїв.

Це наша спільна історія і спільний біль, якщо про це забудемо ми, то хто гарантуватиме, що подібні трагедії не повторяться в майбутньому?

Немає коментарів:

Дописати коментар