вівторок, 5 липня 2016 р.

Квітучі сади в пустелі - явище таке ж природне для Ізраїлю, як і засохлі, занедбані парки в Україні.


Єрусалим, який знаходиться на території пустелі, є одним з найзеленіших міст Ізраїлю, а його найбільша зелена зона - це парк «Сакер». Він розташований в центрі міста: саме тут мешканці Єрусалиму збираються на пікніки, тут проходять основні урочистості під час свят.

Високотехнологічні ізраїльтяни вирішили зробити свій улюблений квітучий оазис максимально екологічним: «Сакер» став учасником проекту «розумних» парків. У парку встановлять зарядні станції для електровелосипедів та смартфонів, по всій території буде Wi-Fi, енергозберігаючі «розумні» системи освітлення і зрошення з дистанційним управлінням і на сонячних батареях.

На території «Сакер» вже є майданчики для гри в футбол, теніс, баскетбол, фрісбі, для катання на скейтах або роликах, дитячі майданчики, достатньо місця для пікніків. Після того, як запрацює проект «розумного» парку в «Сакері», будуть модернізовані і інші громадські місця Єрусалиму.

Цікава історія парку: він названий на честь Гаррі Сакера - англійського адвоката і сіоніста, який у 1918 році переїхав в Ерец Ісраель. Після смерті батька його діти заповіли увесь його статок на створення міського саду, щоб увічнити ім'я Сакера в місті, яке він палко кохав. За часів Війни за Незалежність, на території парку була злітно-посадкова смуга для літаків, які доставляли в місто провізію і боєприпаси. У 2013 році тут було встановлено пам'ятник на честь бійців, які загинули за Єрусалим під час війни.

У травні цього року в Маріїнському парку Києва також з'явилася частинка Ізраїлю: на честь 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Ізраїлем тут була висаджена «Алею Ізраїлю», на якій також є безкоштовний Wi-Fi.

Немає коментарів:

Дописати коментар