четвер, 14 липня 2016 р.

Скільки часу ви витрачаєте на простоювання в пробках?


У четвер в Києві був колапс місцевого масштабу: на мосту сталася аварія, в результаті два райони були практично паралізовані, люди йшли пішки по спеці, багато хто так і не потрапив на роботу.

У Києві, у Львові, в Одесі та й в будь-якому іншому великому місті досить часто можна спостерігати картину, коли через божевільні затори на дорогах не тільки громадський транспорт, а й машини спецслужб не можуть проїхати на виклик. Крім того, що багато автомобілістів не дотримуються правил дорожнього руху і не пропускають машини, скажімо, швидкої допомоги, дуже часто автомобілям просто фізично нікуди діватися. Водіям спецслужб доводиться вигадувати неймовірні способи, щоб прорватися до місця призначення. Але ж від оперативності їх реагування залежить чиєсь життя.

В Ізраїлі також існує проблема з перевантаженими дорогами і досить серйозна. І так само через те, що машини спецслужб не можуть вчасно потрапити на місце події, наражаються на небезпеку життя людей. Температура повітря в Ізраїлі +35С - це нормально. Але ізраїльтяни ще 30 років тому придумали, як виправити ситуацію. У 80-х роках стався випадок, коли швидка допомога через затор не встигла на виклик, в результаті чого загинула дитина. Після цього випадку група волонтерів створила команду, яка за максимально короткий час може дістатися до пацієнта, щоб надати йому першу допомогу. Члени організації United Hatzalah / United Rescue, отримавши інформацію про те, що швидка не може проїхати в якийсь з районів міста, виїжджають на велосипедах, скутерах або виходять пішки за вказаною адресою, щоб до приїзду бригади медиків допомагати потерпілому. Дуже часто таке оперативне реагування допомагає врятувати людські життя.

У 1989 році, коли почався цей проект, в ньому взяли участь всього 15 волонтерів. Сьогодні до складу організації загальнонаціональної швидкої медичної допомоги United Hatzalah / United Rescue входять 3 000 волонтерів. За цей час вони надали допомогу 1,6 мільйонам людей по всьому Ізраїлю. United Hatzalah не тільки відкривають свої представництва на різних континентах, а й навчають волонтерів з великих міст світу. За останні роки досвід ізраїльської волонтерської організації стали переймати в Бразилії, Аргентині, Індії, Панамі, Литві, США.

Як ви думаєте, чи може бути корисною така організація на перевантажених вулицях Києва, Харкова, Львова чи Одеси? Зараз городяни рятуються від спеки на міських пляжах: як зможе проїхати машина швидкої допомоги до віддаленої ділянки Труханова острова або Гідропарку? Думаю, відповідь очевидна. Під час революції 2014 року сотні людей стали медиками-волонтерами, за короткий час вивчивши основи надання першої допомоги. Після початку військових дій на Сході України, тисячі людей пройшли курси з надання різного роду медичної допомоги постраждалим. Я впевнений, що створення подібної організації в Україні може стати хорошою допомогою для служб швидкої допомоги.

Немає коментарів:

Дописати коментар