вівторок, 2 серпня 2016 р.

Від учора, 1 серпня, всі державні закупівлі за рахунок платників податків в Україні переходять на електронну публічну систему ProZorro.


Це означає, що відтепер всі тендери, які перевищують порогові значення (від 200 тис для товарів і послуг і від 1,5 млн грн – для робіт), повинні проводитись відкрито: кожен бажаючий може переглянути скільки, де, ким, у кого і за яку вартість було закуплено столи для бухгалтерів Міносвіти чи нове авто для обласної лікарні.

На сайті системи ProZorro міститься інформація про усі надпорогові тендери, які провели центральні органи влади, великі державні підприємства і природні монополісти. А тепер використовувати ProZorro зобов’язані також місцеві органи влади, комунальні підприємства і інші організації, які використовують кошти платників податків.

Що стосується так званих допорогових закупівель (вартістю нижче 200 тис грн на товари і послуги і до 1.5 млн грн на роботи), то використання в ProZorro для них є добровільним.

За рік пілотного проекту в ProZorro сума економії склала більше 2,6 мільярда гривень, до кінця року сума заощаджених коштів складе біля 5 мільярдів.

Використання такої електронної системи значно спрощує процедури закупівель. Об’єм ринку держзакупівель в Україні складає близько 250 млрд грн на рік, а це - величезні можливості для розвитку бізнесу. З липня в п’яти регіонах України розпочато рекламну кампанію по залученню бізнесу в ProZorro.

На реалізацію проекту не було витрачено жодної гривні з держбюджету: всі роботи було виконано за рахунок донорських організацій. До того ж впровадження системи ProZorro є серйозною антикорупційною ініціативою та дозволяє громадським організаціям відстежувати процеси витрачання державних коштів.

Зараз користуватися цією системою рекомендовано усім облдержадміністраціям, незалежно від суми оголошеного тендеру. Гадаю, це буде хорошим іспитом для українських чиновників на перевірку їхньої готовності до нових стандартів управління ресурсами та яскраво продемонструє, хто готовий вести справи прозоро, а хто залишиться в минулому.

Немає коментарів:

Дописати коментар